İl Sağlık Müdürlüğü ve Aydın Bisikletliler Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinliğe bisikletliler ve sağlık çalışanları katıldı.
Organ bağışına dikkat çekmek, toplumsal farkındalık oluşturmak, sağlıklı yaşam ve hareketli hayatın önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen bisiklet turu, Aydın Atatürk Kent Meydanından başlayıp Aydın- Sultanhisar, Sultanhisar-Aydın turu ve sonrasında Aydın şehir turuyla sona erdi. Etkinliğe katılan Aydın Bisikletliler Derneği Başkanı Hümeyra Yıkılmaz, organ bağışı farkındalığı için etkinliğe destek olmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

ORGAN BAĞIŞI YETERSİZ


Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Ekici her yıl, tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan binlerce kişinin nakil beklerken hayatını kaybetmekte olduğunu veya cihazlara bağlı halde hayata tutunmaya çalıştığını belirtti. Herkesin organ bağışına ihtiyacı olabileceğinin altını çizen Ekici, “Unutmamak gerekir ki biz veya bir yakınımız da aynı durumda olabiliriz. Ülkemizde en çok yapılan organ nakillerinin, 2020 yılındaki sayılarına bakıldığında, 20 bin 902 böbrek nakli bekleyen hasta varken, sadece 2 bin 499 hastaya nakil yapılabildiği, 952 kalp nakli bekleyen hasta varken, sadece 21 hastaya nakil yapılabildiği bin 715 karaciğer nakli bekleyen hasta varken, sadece bin 320 hastaya nakil yapılabildiği görülmektedir. Bugün itibariyle ilimizde 99 böbrek nakli bekleyen hasta varken, 37 hastaya nakil yapıldığı, 23 karaciğer nakli bekleyen hasta varken, 15 nakil yapıldığı görülmektedir” dedi.

AYDIN ORGAN BAĞIŞINDA 7. SIRADA


Bu durumun organ bağışı konusunda toplum farkındalığının ve duyarlılığın çok düşük olduğunu gösterdiğini kaydeden Ekici, şunları söyledi: “2010 yılından bugüne kadar Türkiye geneli gerçekleşen beyin ölümü sayısı 19 bin 641 iken aile izni sayısı 5 bin 310’dur. Yine 2010 yılından bugüne kadar ilimizde gerçekleşen beyin ölümü sayısı 318 iken aile izni sayısı 108’dir. Bu rakamlar bize beyin ölümü sayıları ile aile izni arasındaki farkın büyüklüğünü, yani aile izninin önemini göstermektedir. Diğer bir anlatımla, bir tarafta sağlam organların toprak olduğunu, bir tarafta ise nakil bekleyen hastaların nakil beklerken hayatlarını kaybettiğini ya da cihazlara bağlı halde hayata tutunmaya çalıştıklarını göstermektedir. İlimizde 2013 yılından bugüne kadar 21 bin 109 kişi organ bağışında bulunmuştur ve Türkiye sıralamasına bakıldığında 7. sırada yer almaktadır.”

ORGAN BAĞIŞI FARKINDALIĞI OLUŞMALI


Organ bağışının önemini vurgulayan Ekici, “Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan organ bağışı haftasının en etkin ve verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabileceği gibi aynı zamanda organ bağışı konusunda vatandaşlarımızın farkındalığının artırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının artırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu bilinçle, her yıl ülkemizde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. İlimizde bu etkinlikler Organ Bağışı Haftası ile sınırlı kalınmayıp yıl boyunca sürdürülmektedir. Bu kapsamda; bugün, organ bağışının önemine dikkat çekmek üzere gerçekleştirdiğimiz etkinliğe destek olmak üzere bisikletleri ile gelen Aydın Bisikletliler Derneği Başkanı Hümeyra Yıkılmaz’a ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz” diye konuştu.