Aydın'da faaliyet gösteren çevre dernekleri ve destekçileri, 6 Kasım İklim Adaleti için Küresel Eylem Günü kapsamında jeotermal enerji santrallerini (JES) protesto etti. İncirliova- Germencik karayolu üzerindeki JES önünde toplanan çevreciler, davul çalıp, JES’lerin kapatılması için sloganlar attı. Çevrenin koruması için de çeşitli pankartlar açan grup adına basın açıklaması yapan Emine İğcioğlu, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin dünyayı ciddi bir şekilde etkilediğini söyledi.

“KANSER OLUP ÖLÜYORUZ”

Kapitalist ekonomi ve politiğinin gezegeni yok oluş sınırına getirdiğini savunan İğcioğlu, "Özellikle son iki yılda hayatımızı alt üst eden koronavirüs, kitlesel ölümlere neden oldu. Haftalar, hatta aylarca söndürülemeyen orman yangınları, kuraklık, sel gibi ardı arkası kesilmeyen doğal felaketler, iklim krizinin yadsınamaz sonuçlarındandır" dedi. Aydın'da santrallerin suyu, havayı ve tarım arazilerini kirlettiğini, zehir saçtığını öne süren İğcioğlu, santral dumanının altında kanser olarak öldüklerini dile getirdi.

“TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKMAK İSTİYORUZ”

Dağlarından yağ, ovalarından bal akan memleketin artık her tarafının ölüm olduğunu belirten doktor Metin Aydın da, Aydın'da yaşamak, çocuklarına temiz bir çevre ve doğa bırakmak istediklerini vurguladı.

“YÜZDE 24'Ü AYDIN'DA ÜRETİLMEKTE”

Aydın, 2007 yılında çıkartılan JES yasası ile ilin yüzölçümünün yüzde 59'unun JES uygulamalarına açıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Aydın toprakları parsel parsel satıldı. Bugün jeotermal kaynaklara bağlı olarak tüm Avrupa'da üretilen elektrik enerjisinin yüzde 24'ü tek başına Aydın'da üretilmektedir. Bunun anlamı Aydın ilinin JES sayısı bakımından dünyada birinci olduğudur."

“KANSERE BAĞLI ÖLÜMLER İKİ KAT ARTTI”

Aydın'da temiz kullanılabilir su kaynağı, sağlıklı tarım ürünü yetiştirecek bir karış toprak parçası, nefes alacak kokusuz ve temiz hava kalmadığını öne süren Aydın, "Aydın, Türkiye’de dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin en fazla olduğu birinci ildir. Son beş yılda Aydın'da kansere bağlı ölümler iki kat, JES merkezi olarak övünülen Germencik’te de dört kart arttı. Yine son beş yılda Aydın'da kaba ölüm hızı Türkiye ortalamasından 9 kat arttı. Aydın ili Türkiye'de kaba ölüm hızı en fazla artan birinci il oldu. Ne yazık ki Aydın’daki resmi hiçbir yetkili ilin kanser ve ölüm artışlarındaki birinciliğinin sebebini merak etmedi, hepsi sustu” dedi.
Aydın, JES istemediklerini, acil ve tek taleplerinin JES'lerin kapatılması olduğunu sözlerine ekledi.