Türkiye’de en fazla zeytin ağacı varlığının bulunduğu Aydın’da, zeytinde hasat sezonu başlıyor. Kentte binlerce ailenin geçim kaynağı olan zeytinde yeni hasat sezonu öncesi Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, üreticilere seslendi. Zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının hasat sezonunun sonuna doğru artacağını tahmin ettiğini ifade eden Başkan Kendirlioğlu, ürünlerini hemen piyasaya sürmemeleri konusunda üreticilere çağrıda bulundu.

“ARZIN ÇOK OLDUĞU DURUMLARDA FİYATLAR DÜŞER”

Zeytin ve zeytinyağının Aydın ve ülke için önemli bir ürün olduğunu kaydeden Başkan Kendirlioğlu, “Zeytin ve zeytinyağında fiyatların özellikle hasat döneminin sonlarına doğru artacağını tahmin ediyorum. Bu anlamda üreticilerimiz, ürünlerini hemen piyasaya vermesinler. Çünkü bu bir arz-talep dengesidir. Arz çok olursa piyasa bollaşır, fiyatlar aşağıya düşer. Zeytin ve zeytinyağında da bu durumun yaşanacağına inanıyoruz. Bu durumdan dolayı üreticilerimizin ürünlerini hemen piyasaya vermemeleri gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

“GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK ARTTI”

Tariş’in 2021-2022 dönemi için açıkladığı 35 liralık sızma zeytinyağı fiyatının üreticileri çok fazla memnun etmediğini de dile getiren Başkan Kendirlioğlu, “Özellikle son dönemlerde üreticilerimizin girdi maliyetleri çok fazla arttı. Gübre, zirai ilaç ve akaryakıtta yaşanan fiyat artışı üreticilerimizin istedikleri ölçüde kar etmesinin önüne geçiyor. Geçen yıl fiyatlar, 20-25 lira arasındaydı. Zeytin ve zeytinyağında kalite iyi ancak, özellikle kentimizin güneyinde yer alan bölgelerde yaşanan kuraklıktan dolayı yüzde 20’den yüzde 50’lere kadar bir verim kaybı söz konusu. Tüm bunları değerlendirdiğimizde Tariş’in belirlediği fiyatın üreticimizi çok fazla memnun edeceğini düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

“ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ ARTMALI”

Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin yeterli miktarda olmadığını belirten Başkan Kendirlioğlu, “Ülkemizde zeytinyağı tüketimi çok az. Kişi başı 1,5 kilogram zeytinyağı tüketen bir ülkeyiz. İspanya, İtalya ve Yunanistan’da kişi başı zeytinyağı tüketim miktarı 15 kiloları buluyor. Ülkemizde zeytinyağı tüketiminin artması gerekiyor. Zeytinyağı tüketiminin ülkemizde az olmasından dolayı da fiyatların düşük olduğu görüşündeyim. Zeytinyağı tüketiminin artması ya da yeterli bir seviyede olması halinde fiyatların da yükseleceğini düşünüyorum.” dedi.

“DESTEKLER ARTTIRILMALI”

Dane zeytin ve sızma zeytinyağında sağlanan desteklerin yeterli olmadığını ifade eden Başkan Kendirlioğlu, “Dane zeytine 15 kuruş, sızma yağda 80 kuruşluk bir destek söz konusu. Ancak bu destek miktarı yeterli değil. Günümüze göre girdi maliyetlerdeki artışlar göz önüne alındığında dane zeytin ve sızma yağda destek miktarlarının arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Üreticiler olarak böyle bir beklentimiz var. Umarım tüm üreticiler hak ettiği şekilde hasat dönemlerini kazançlı geçirir. Üreticilerimize hayırlı bir sezon olmasını diliyorum.” diye konuştu.