Kızılcaköy Bizim Bahçe Çay Bahçesi’nde gerçekleşen kahvaltılı tanıtım toplantısına Dernek Başkanı Mehmet Yıldırım, yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Sakatlar Derneği Aydın Şube Başkanı Zeliha Gündoğdu ve yöneticileri ile dernek üyeleri katıldı. 16’ncı yüzyıldan Milli Mücadele Yıllarına Zeybekler konulu fotoğraf sergisinde desteklerini esirgemeyen Ege Üniversitesi Devlet Müziği Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Abdürrahim Karademir’e teşekkür ederek sözlerine başlayan Mehmet Yıldırım, halk oyunlarının yanı sıra kültürel araştırmalar yaptıklarını, amaçlarının zeybek kültürünü ve folklorik değerleri yaşamak ve yaşatmak olduğunu belirtti.

“İKİ KERE İŞGAL EDİLEN TEK ŞEHİR AYDIN”

AYFAD olarak kuruluşlarından bu yana geçen 5 yıllık sürede her dönem sonunda halk oyunları ve kültürel araştırmaları içeren gösterilerinin olduğunu kaydeden Başkan Yıldırım, “Derneğimizin 2021-2022 dönem çalışmaları kurtuluşumuzun yüzüncü yılına denk gelmesi nedeniyle Milli Mücadele kahramanı Efelerin Efesi Yörük Ali Efemiz ve Milli Mücadele’ye önemli katkıları olan yüz efemizi anlatan tiyatral bir zeybek gösterisi yapmaya karar verdik. Kurtuluş Savaşı sırasında iki kere işgal edilen, iki kere de düşman işgalinden kurtarılan tek gazi şehrimiz Aydın'ın Yunanlılar tarafından işgal edildiği yıllarda, kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk herkes Kuvayi Milliye Ruhunu harekete geçirmiş, bu ruhun başını çekenlerden biri de efelerin Efesi Yörük Ali Efemiz olmuştur. İzmir, Aydın ve Nazilli'nin düşman işgalinden kurtarılması için Milli Mücadele'de yer alan Yörük Ali Efemiz, 16 Haziran 1919'da Batı ve Güney Anadolu'da düzenli, bilinçli ve milli şuurla düşmana yapılan ilk baskın olarak tarihe geçen Malgaç baskınıyla düşmanı büyük zarara uğratmıştır.” dedi.

“VATAN SAVUNMASININ SEMBOL İSİMLERİ OLDULAR”

Yıldırım, “Kuvayi Milliye hareketini ateşleyerek Milli Mücadele döneminde yaptıkları fedakârlıklarla Atatürk’ün övgülerini kazanan efeler, vatan savunmasının sembol isimleri olmuşlardır. Bağımsızlık mücadelemizde efelerin liderliğinde kurulan ilk düzenli Kuvayi Milliye ordularının ilk liderlik şerefi de Yörük Ali Efe’mize aittir. Bu bağlamda, Yörük Ali Efemizin şehrinde, kurtuluş ruhunun ilk günkü heyecanla yaşanmasına katkı sağlamak için “Galibiyetimizin Yüzüncü Yılında Yörük Ali ve Yüz Efe” proje çalışmalarımız büyük bir hızla devam etmektedir.” diye konuştu. 16’ncı yüzyıldan Milli Mücadele yıllarına fotoğraflar hakkında dernek başkanı Yıldırım, kostümler hakkında ise AYFAD Başkan Yardımcısı Melih Karabayır’ın yaptığı tanıtımın ardından sinevizyon gösterileriyle etkinlik son buldu.