17 Eylül’de başlayıp 8 Ekim’de biten inceleme sonucu ortaya 26 sayfalık denetim raporu çıktı. Müfettiş teşkilatlanma, belediye meclisi, belediye encümeni, insan kaynakları, memurlar, zabıta hizmetleri, imar, ihale, mali ve ekonomik işler, çevre ve halk sağlığı, evrak ve yazı işleri ile ilgili iş ve işlemleri inceledi. Raporda sonuç bölümünden önce kamu zararına yer verildi. Karacasu’da Zeki İnal zamanında belediye tarafından yapılacağı duyurulan, tanıtım afişleri asılan ve ihale çıkıp daha sonra yapımı iptal edilen 9 dükkan ihalesinde kamu zararı oluştuğu tespit edildi. Bu konu Belediye Meclisi tarafından hazırlanan Denetim Raporunda da yer bulmuş Millet İttifakı üyelerinin Savcılığa suç duyurusunda bulunduğu maddelerden biri olmuştu. Raporda kamu zararının yanı sıra planlanan dükkanların gerekli imar planına uygun hareket edilmeden bizzat belediye tarafından kaçak olarak yapılmaya başlandığına yer verildi.

230 BİN LİRAYA MAL OLACAKTI


Raporun kamu zararı başlığı altındaki bölümünde, “Mülkiyeti Karacasu Belediye Başkanlığına ait olup tapuya 264 ada, 1 parsel numarası ile kayıtlı ve tapu kaydına göre “Park ve Benzin İstasyonu” vasfındaki 2 bin 162 metrekarelik taşınmaz üzerinde Kamu İhale Kurumundan alınan 2020/326257 ihale kayıt numarası ile yaklaşık maliyeti 288 bin 716 lira 77 TL. olarak hesaplanan “Yaylalı Mahallesinde Sevenler Caddesi Üzerinde Bulunan Pazaryeri Bitişiğindeki Yere 9 Adet Dükkan İnşaatı Yapım İşi”nin açık ihale usulü ile 23 Temmuz 2020 tarihinde ihale edildiği, yapım işinin ihale komisyonu tarafından 230 bin TL. bedelle isteklilerden ekonomik açıdan 1. avantajlı teklifi yapan S.S’ye verildiği, ihale kararının 29 Temmuz 2020 tarihinde İhale Yetkilisi olarak Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından onaylandığı ve 20 Ağustos 2020 tarihi itibariyle ihalenin sözleşmeye bağlandığı, yer tesliminin ise 27 Ağustos 2020 tarihinde yapılarak yapım işine başlandığı, ancak yapım işine başladıktan bir süre sonra Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından Fen İşleri Müdürlüğüne yazılan 20 Ekim 2020 tarihli yazı ile inşa edilecek 9 adet dükkanın bulunduğu sahada yeni bir proje çalışmasına başlanacağı belirtilerek yapım işini üstlenen S.S ile imzalanan ihale sözleşmesinin feshedildiği görülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

41 BİN 300 LİRA KAMU ZARARI OLUŞTU


Raporda, “Fesih işlemleri için gerekli işlemlerin yapılmasının istendiği, başkanın bu yazılı emri üzerine ihalenin feshedildiği, ihalenin feshedildiği tarihe kadar inşaat alanında sadece zemin düzenlemesinin yapıldığı ve zemin tesviye betonunun atıldığı bunun dışında başka bir imalat yapılmadığı, fesih tarihine kadar yapılan zemin düzenlemesi ve atılan zemin tesviye betonu imalat bedeli olarak 16 bin 164 lira SGK cezası olarak 8 bin 829 lira, ceza gecikme zammı olarak 468 lira, sözleşmeden doğan vergiler için 3 bin 489 lira, SGK’ya işçilik olarak ödenen 6 bin 50 lira ve bunlara KDV olarak uygulanan 6 bin 300 lira olmak üzere tahakkuk eden toplam 41 bin 300 liranın, ödemeden doğacak sorumluluğu belediye başkanının üstlenmesi ve bunu Mali Hizmetler Müdürlüğüne 30 Aralık 2020 tarihli bir yazı ile bildirmesi üzerine düzenlenen 31 Aralık 2020 tarih ve 1689 sayılı ödeme emri belgesi ile belediye bütçesinden karşılandığı incelenmiştir” denildi.

“BELEDİYE KAÇAK BİNA YAPMAYA SOYUNDU”


Raporun devamında, “Üzerinde 9 adet dükkan yapımına başlanan Karacasu Belediyesine ait 264 ada, 1 parsel numaralı 2162 m2’lik taşınmazın 27 Mayıs 1993 tarihli mevcut tapusundaki kayda göre “Park ve Benzin İstasyonu” görüldüğünden dolayı bu taşınmazın halen kadastral özelliğini koruduğu, üzerinde imar uygulaması yapılmadığı ve dolayısıyla imar parseline dönüştürülmediği halde bu parsel üzerinde dükkan yapımına başlandığı anlaşılmaktadır. Burası imar planında dükkan yapımı için ayrılmış olsa dahi parsel üzerinde 3194 sayılı İmar Kanunun 15. ve 16. maddelerine göre veya 18. maddesine göre uygulama yapılarak imar planına uygun parsel elde edilmeden üzerinde yapıya başlanması mümkün değildir. Bu sebeple sözü edilen dükkanların yapımına belediyece kaçak olarak başlandığı anlaşılmaktadır. Bu şartlar sağlanmadan sözü edilen dükkanların yapımı için açılan ihalenin Belediye Başkanı Zeki İnal’ın bu ihaleyi onaylamaması ve yüklenici ile belediye arasındaki yapım sözleşmesini imzalamaması, dolayısıyla belediyeyi zarara götürecek bu yanlış adımı daha başından atmaması gerekirdi. Zira, bahse konu parsel üzerinde inşa edilecek kaçak yapı için belediye bütçesinden harcama yapılması imar mevzuatında yer alan hükümlere aykırı düşmektedir. Bu harcamaya izin veren başka bir mevzuat hükmü dahi mevcut değildir. Yapılan yanlış uygulama kısa süre içinde fark edilmiş ve yüklenici ile belediye arasında imzalanan sözleşme yapı alanında yeniden proje çalışması yapılacağı gerekçesiyle belediye başkanı tarafından tek taraflı olarak feshedilmiş, belediye bütçesinden yükleniciye ayrıntısı yukarıda belirtilen masraflar toplamı olarak 41 bin 300 lira tutarında ödeme yapılmıştır. Yapılan temel altı zemin düzenlemesi ise bundan sonra herhangi bir işe yaramayacağından, yapılan keyfi uygulama ve fuzuli ödeme neticesinde belediye giderlerinde artışa neden olunduğu, dolayısıyla 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71. maddesine göre kamu zararını oluşturduğu anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“ZEKİ İNAL, 41 BİN LİRAYI FAİZİYLE ÖDEMELİDİR”


Rapor, “Belediye başkanı, 5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri” başlığını taşıyan 38. maddesinin (a) fıkrasıyla; Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilatını sevk ve idare etmekle, belediyenin hak ve menfaatlerini korumakla, (e) fıkrasıyla; Belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmekle görevli ve yetkili kılınmıştır. Başkanın böyle bir görev ve yetki ile donatılmış olması sebebiyle, belediyenin menfaatini korumak ve maddi bir zarar getirmemek için ihale öncesi bahse konu taşınmazın imara uygun parsel haline getirilmesini sağlamış olması, imara uygun olarak hazırlanan projesine göre ihale edilmesini temin etmesi, dolayısıyla ihale yapıldıktan ve sözleşmeyi imzaladıktan sonra artık proje değişikliğine gitmemesi gerekirdi. Başkan önceden tedbirli davranmadığı için ihale sözleşmesini feshetmiş, yazılı talimat vermek suretiyle sorumluluğunu üstlendiği için belediye bütçesinden fuzulen yapılan 41 bin 300 lira tutarındaki ödeme ile kamu zararına sebep olmuştur. Meydana gelen 41 bin 300 lira tutarındaki kamu zararının, ödemelerin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte, zarara sebep olan dönemin Belediye Başkanı Zeki İnal adına “Kişilerden Alacaklar” hesabına kaydedilerek, Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre takip ve tahsili sağlanmalıdır” sözleriyle sona erdi.

İNAL, PROJEYİ BU SÖZLERLE ANLATMIŞTI


İnal, 2020 yılı Eylül ayında projenin basın bülteninde, “Temeli atılan 9 dükkan projesi 3 ay içerisinde bitirilerek hizmete açılacak. Göreve geldiğimiz günden bu yana küçük dokunuşlarla büyük projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Görev sürecimizde İlçemize güzel hizmetlerde bulunmak amacındayız. Cumhuriyet meydanının yanında bulunan ve atıl bir vaziyette olan bölümde çevre düzenlemesi ve 9 dükkanlık iş yeri projemizin yapımına başladık. Temelini attığımız projemizi yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak çevrede dağınık bir vaziyette bulunan özellikle aperatif salonlarımızı buraya taşımak istiyoruz. Yine dükkanların arka cephesinde bulunan ve yıkıntı bir vaziyette olan istinat duvarını da yaparak yıllarca burada hizmet verecek dükkanlar yapacağız. Dükkanların bitmesinin ardından esnaflarımıza kiraya vereceğiz. Şimdiden bununla ilgili talepler gelmeye başladı. Ancak ihale usulüyle kiralama yapacağız. Bu vesile ile belediyemize de gelir sağlayacağız. Esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun" ifadelerine yer vermişti.