Toplantıya katılan Aydın İl Göç İdaresi Uzmanı Hülya Tok İnancı, farklı nedenlerle Kuşadası’na yerleşen, çeşitli ülkelerden gelen vatandaşlara ve Kent Konseyi Yabancılar Meclisi Başkanı Olena Burgaç ile Yönetim Kurulu üyelerine tanıtım yaptı.

GÖÇMENLERİN ÜLKELER ARASINDA KOORDİNASYONU SAĞLANIYOR


Toplantıya katılan Aydın İl Göç İdaresi Uzmanı Hülya Tok İnancı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, Aydın İl Göç İdaresi Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen ve Aydın Valiliği'nin ortak olarak yer aldığı “Göçmen Dostu Şehirler” (Immigrant Friendly Cities) Projesi’nin tanıtım sunumunda Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği üyesi İtalya, Almanya, İsveç, Norveç ve Yunanistan'ın içinde bulunduğu altı ülkenin işbirliği sonucu oluştuğu aktarıldı. Bu projede, göçmenlerin ev sahibi toplumla tanışmasına yardımcı olmak, hak ve yükümlülükleri konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak, bulunduğu şehirde uyum ve iletişim ihtiyaçlarının giderilmesinin amaçlandığı belirtildi. Bu kapsamda; projenin tanıtıldığı bir web sitesi, yabancılarla çalışmak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlara yönelik yedi dille hizmet veren Kitlesel Çevrimiçi Açık Kursları (MOOC) geliştirildi. Ayrıca proje ortağı olan, Türkiye’den Aydın, Yunanistan’dan Trikala, Almanya’dan Leipzig, İtalya’dan Palermo, İsveç’ten Lund, Norveç’ten Sandefjord şehirlerinde yaşayan göçmenlerin, yaşadıkları bu şehirler hakkında bilgi ve hizmetlere nasıl erişeceklerine dair çeşitli yönlendirme, konum ve özelliklerin yer aldığı proje ile aynı ismi taşıyan, sekiz dilde (Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca, Yunanca, İsveççe, Norveçce, İtalyanca) bir mobil uygulamanın hizmete sunulduğu katılımcılara anlatıldı.
Projenin detaylarının, https://immigrant-friendly-cities.eu/ internet sayfasından takip edilebileceği, ayrıca mobil uygulamasını kendi telefonlarına indirebileceği, proje konularına destek olmak veya ayrıntılı bilgilenmek isteyenlerin Kuşadası Kent Konseyi Yabancılar Meclisine ulaşarak bilgilendirme sahibi olabilecekleri söylendi.

SUNUM YABANCILAR İÇİN FAYDALI OLDU


Sunum bittikten sonra Hülya Tok İnanç ve toplantıya katılan Kuşadası İlçe Göç İdaresi Çalışma Grubu Başkanı Halime Bolat, vatandaşların sorularına cevap verdiler.
Toplantının devamında Yabancılar Meclisi Başkanı Olena Burgaç bugüne kadar gerçekleşen projeleri ve yapılan çalışmaları anlattı ve düşünülen yeni projeler ile ilgili bilgiler verdi. Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Abdulah kendisinin yönetici olduğu Forein Citizens Advice Centre yardım kurumunun faaliyetlerini anlattı. Olena Burgaç, toplantı süresince katılımcılara anında çeviri yaparak katkıda bulunan Fatima Cheikh Mohamed ve Şükran Atlı’ya teşekkür etti. Ayrıca toplantıya katılan Kuşadası Kent Konseyi Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Ünver, Kent Konseyi ve belediye ile ilgili çeşitli soruları cevapladı. Katılımcılar, dağıtılan anketleri cevaplandırdılar ve bu çeşit toplantıların devamlı olmasını dile getirdiler.