Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin ‘Çarşamba Söyleşileri’nin bu haftaki konukları ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Doç. Dr. Songül Karakul ve Uluslararası Resim ve Enstalasyon Sanatçısı Ahmet Dilek oldu.
Karakul ve Dilek tarafından, küresel kitle hareketleri ile doğanın hareketliliği ve “Latmos’tan Bafa’ya inerken düşledim seni” temalı bir sunum gerçekleştirildi.

DÜNYADAKİ HAREKETLİLİĞE SESSİZ KALAMAZDIM


Dünya üzerindeki mülteci hareketleri ve iklim değişikliğine bir sanatçı olarak sessiz kalmadığını dile getiren sanatçı Ahmet Dilek, “Mülteci hareketlerini yerinde izleyerek meydana gelen devinimleri, savaşları, kavramsal sanat ürünlerine dönüştürmeye çalışıyorum. Küresel hareketlilik temasıyla; tüm dünyada mültecilerin, savaşların, coğrafyada oluşan felaketlerin, yangınların, sel baskınlarının, fırtınaların, depremlerin ve volkanik patlamaların canlılar üzerinde oluşturduğu devinimlerinin; canlıların bu felaketlerden kaçışları sırasında maruz kaldıklarından dolayı geçirdikleri değişim ve dönüşümlerin sonuçlarının içinde yaşadığımız yüzyılda dünyamızın en büyük sorunlarını oluşturacağını gösterme çabasındayım. Aynı zamanda küresel iklim değişikliğinin de göçlere neden olacak ve ileride en büyük sorunların başında su olacak. Susuzluk ve tarımda yaşanacak sıkıntılar nedeniyle büyük göçler yaşanabilecek. Bu konuda farkındalık yaratmak için sanatçıların da bir şeyler yapması gerekiyor” dedi.

TELDEN AYAKKABILAR BİRÇOK ÜLKEDE SERGİLENECEK


İlk telden ayakkabı sergisini Latmos’un güneyinde Bafa Gölü kıyılarında yer alan Herakleia’da gerçekleştiren sanatçı Dilek, “Telden yapılan her ayakkabıyı birbirini tanımayan ve farklı şehirlerden ve ülkelerden projeye destek veren insanlar tarafından kendi düşünce ve yaratıcılığıyla geliştirdik. Küresel kitle ve doğa hareketliliği metaforik bir anlatımla kavramlaştırdık. Doç. Dr. Songül Aslan Karakul’la birlikte Adnan Menderes Üniversitesi’nde de bir sergi açtık. Aynı şekilde dünyanın birçok ülkesinde ve ilginç mekanlarda enstalasyon sanatımız ile birlikte telden ayakkabılar sergilenecek” diye konuştu.
Sunumdan sonra konuklara, katılımcılar tarafından birçok soru soruldu. Söyleşi bitiminde Doç. Dr. Songül Aslan Karakul ve sanatçı Ahmet Dilek’e, her ikisi de ressam olan Ruya Arslan ve Julia Ergon tarafından EKODOSD’un teşekkür belgeleri takdim edildi.