AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Merkez AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Seda Sarıbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen AK Parti Karacasu İlçe Teşkilatı Genişletilmiş İlçe Danışma Toplantısı’ndan kendisine ilçedeki tarımdaki gelişmeleri, beklenti ve sorunları anlatması için söz hakkı verilen İsa Sevinç, bir yandan tarım politikalarını överken bir yandan da akaryakıt ve gübre fiyatlarını eleştirdi. Bu konuda konuşan Sevinç, "Gerek gübre üreten firmalarımıza, gerek çiftçilerimize kesinlikle bu gübre konusunda ve akaryakıt konusunda destek olunması gerekiyor. Bu konudaki görüş ve taleplerimizi bir üst makamlara iletirseniz memnun oluruz" dedi.

AKARYAKIT VE GÜBRE FİYATLARI


Geçmişle karşılaştırma yaparak sözlerine başlayan Başkan Sevinç, "Değerli arkadaşlarım uzun yıllardan beri beraber çalışıyoruz. 25 yıldan beri. 25 yıl önce göreve başladığımda Karacasu’nun durumunu göz önüne getiriyorum. İki yıl önce insanlarımız iki kişi birleşerek bir traktör sahibi oluyorlardı. Şu an çiftçilerimizin kapısının önüne iki tane traktör var. Son alınan traktörler son derece de modernize. Son günlerde sizler de biliyorsunuz en çok eleştiri aldığımız konu akaryakıt ve mazot girdilerimizin yüksek olması. Bu konularda çalışma yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu konuda mağdur olan kesimlerin mağduriyetlerinin giderileceği yönünde beyanatta bulundular. Kendilerine saygılarımı sunuyorum. Sayın MKYK Üyemiz sizler tabi ki AR-GE’de çalışıyorsunuz. Bu özellikle bir iki gübre. Bunların hammaddeleri ağırlıklı Fransa olmak üzere yurt dışından geliyor. Geçen yıl 2 dolar, dünya piyasasında 2 dolar olan bu gübrelerin hammaddeleri bugün dünya piyasalarında 8 dolara çıktı. Gerek gübre üreten firmalarımızı, gerek çiftçilerimizi bu gübre konusunda ve akaryakıt konusunda destek olunması gerekiyor. Bu konudaki görüş ve taleplerimizi bir üst makamlara iletirseniz memnun oluruz" dedi.

ZEYTİN FİYATLARINDAKİ BEKLENTİ


Sözlerini sürdüren Sevinç, "Karacasu’da memur da olsa emekli de olsa başka başka işler de yapsa bütün insanlar bir şekilde tarımla geçiniyor. Son dönemlerde zeytinde biliyorsunuz bundan 7-8 yıl önce zeytin dikilen araziye fide desteği verildi, dekar başına. Ondan dolayıdır ki ilçemizin pek çok yöresi sofralık zeytin deposu oldu. İlk yıllarda piyasa düşük seyretse de şu andaki birçok zeytinde ortalama fiyatlar 7 liranın üzerinde. Fiyatlar kötü değil. Zeytinyağı fiyatları bugün bizim de işletmecisi olduğumuz fabrikada zeytinyağını şu anda 26-27 lira. Hatta bizim hedefimiz 28-30 liraya doğru alım yönünde bir çabamız var. Ola ki fiyatlardan memnun değilsek yağ çıkarmanızı tavsiye ediyorum. Bunu çiftçilerimiz de söylüyor zaten. İncir konusunda biliyorsunuz geçen sene tarladan gelen incir normalde 20 lirayken bu sene 35 lira rakamlarını gördü. Sizlere tavsiyem önümüzdeki yıllarda ürün popülasyonunu değiştirmemiz gerekiyor. İncir bölgemizde makbul bir ürün. Onun için incire doğru biraz da ağırlık verirsek zeytinde aşağı yukarı doyum noktasına ulaşmış durumdayız. Ataköy ve Işıklar Göleti’miz ve Gökçeburun Göleti’miz var. Çiftçilerimiz çok iyi bir şekilde bunlardan istifade ediyorlar. Geçen yıl yağışların az olması sebebiyle Ataköy Göleti su tutmadı. Ancak yer altı sondaj suları sayesinde müthiş bir ürün popülasyonu sağlandı" dedi.

"TARIM O KADAR KÖTÜ DEĞİL"


Tütündeki gelişmelere de değinen Sevinç, "Özellikle Geyre, Ataköy, Ataeymir’i içine alan 11 köyümüzü içine alan doğu bölgemizde artık bir dekar yerden 200-250 kilo tütün almaya başladık. Bir kilogram tütün yetkililerle yaptığımız görüşmeye göre 30 lira olacak. Düşünün ki bir dekar yerden 7 bin lira gibi bir rakam alacak. Tabi bunun masrafları var. Eskisi gibi işçilik gerekmediğinden çiftçilerimiz tütünden memnun daha da memnun olacaklar. Sayın Tarım Bakanımız bir basın açıklamasında bizlerin yıllardır talep ettiği bir konuyu gündeme getirdi. Sözleşmeli üretim. Nerede ne üretildiği ne kadar üretildiği kayıt altında olacak. Dane zeytine prim verilmesi yönünde çabalarımız vardı. Tarımdan gelen bir milletvekilimizin tarım komisyonunda olması sebebiyle bu çabalarımız sonuç verdi. Dane zeytinde prim modeline geçildi. Bugün Ziraat Bankasında 21 tane traktör talebi olan üreticimiz var. Tarım o kadar kötü değil. Bu sene 87 tane hanemize sıfır traktör girdi. Eksiklerimiz var mı ama zaman içinde bunlar telafi edilecektir" şeklinde sözlerini tamamladı.