Kış mevsiminin gelmesiyle beraber, grip, soğuk algınlığı ve koronavirüse karşı bağışıklık sistemlerini korumak isteyen vatandaşlar turşu tüketimini arttırdı. Nazilli’de turşu üretimi yapan Oklava Börek, Turşu işletmecisi Nezahat Yeniçulha, pandemi süreci ve yaklaşan kış mevsimiyle birlikte turşuya olan talebin arttığını söyledi. 10 çeşide yakın turşu yapan Yeniçulha, turşularını bol sarımsak ve sirke ile yaptığını ifade etti.

"TURŞUSUZ BİR ÖĞÜN GEÇİRMESİNLER"


Koronavirüse yakalanan vatandaşların turşunun hastalığı atlamada yardımcı olduğunu dile getirdiklerini anlatan Nezahat Yeni Çulha, “25 yıldır bu işlerle uğraşıyorum. İlk önce pasta börek yaparak başladım. Turşum beğenildikten sonra dükkan açıp çeşit çeşit turşular yapmaya başladım. Şu an 10 çeşit turşu yapıyorum. Mısır, kamber biber, mısır, kelek gibi turşular yapıyorum. Bol sarımsaklı ve sirke ile yapıyorum. Grip mevsiminin başladığı bugünlerde turşu yemek çok önemli. Turşu çok büyük bir antibiyotik olduğu için turşu suyu da sindirime ve boğaz iltihabına, boğazdan geçen bütün mikroplara, bağırsağa kadar komple hepsini temizlemektedir. Genel olarak en büyük antibiyotik sarımsak. Turşusuz bir öğün geçirmesinler” dedi.
Nezahat Yeniçulha aynı zamanda börek ve ikramlık çeşitleri yaptığını, şipariş olduğu takdirde de bumbar dolması ve şırdan yapdığını dile getirdi.

TURŞUNUN FAYDALARI


Soğuk algınlığına karşı koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor, kan şekerini dengeliyor, sporcularda krampları azaltıyor, kansere karşı koruyucu, metabolizmayı hızlandırıyor, zayıflatıyor, kabızlığa karşı etkili, kalp damar hastalıklarına karşı koruyor.