Hastane Hizmet İçi Eğitim Birimi tarafından düzenlenen etkinlik boyunca hastane çalışanlarına, hasta ve hasta yakınlarına “Erken teşhis hayat kurtarır” sloganıyla Meme Kanseri Taramaları’na yönelik bilgi verilerek pembe maske, pembe kurdele ve ilgili broşürler dağıtıldı.
Meme kanserinin Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu ve kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olduğunu kaydeden Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Niyazi Kocakaplan, meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için, kanser mortalitesini azalttığı düşünülen ve etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti.

“AYDA BİR MUAYENE YAPILMALIDIR”


Kanser kontrolünün bir parçası olarak, meme kanserinde topluma yönelik tarama programlarının uygulanması gerektiğini kaydeden Başhekim Kocakaplan, “Tarama yapılan ve anormal sonuç saptanan hastaların, ileri inceleme sonuçlarına göre, gerekli tedavileri yapılmalıdır. Her kadın 20 yaşından itibaren ayda bir olmak üzere ömür boyu kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40-69 yaş grubundaki kadınlar yılda bir kez bir sağlık kurumunda meme muayenesi yaptırarak 2 yılda bir mamografi çekimi ile taramalarını sürdürmelidir. Ulusal toplum tabanlı meme kanseri taramaları Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.” diye konuştu.