Annesi Türk, babası Alman olan Yascha Can Enke’nin Latmos hayali gerçek oldu. Alman arkeolog Dr. Anneliese Peschlow’un Latmos’u konu edindiği kitabından etkilenen Enke, 10 yaşında iken Latmos’un zirvesine çıkmaya karar verdi. Ailesinden izin alamayan Enke, 8 yıl sonra Latmos hayalini gerçeğe dönüştürdü. Aydın’ın Koçarlı ilçesindeki Latmos’a gelerek Tekerlek Dağı’na çıkan Enke, bölgeyi keşfetti. Bir gün boyunca Latmos’ta kalan Enke, Almanya’da Latmos ile ilgili sunum yaparak tarihi ve doğa harikası olan bu bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak.

YOLU EKODOSD İLE ÇAKIŞTI

Enke’nin hikayesini paylaşan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Yascha Can Enke, 10 yaşındayken Türkiye’ye geldiğinde, Alman komşuları, 30 yılını Latmos’ta önemli keşifler gerçekleştiren Alman arkeolog Dr. Anneliese Peschlow’un kitabını kendisine verdiklerinde çok etkilenmişti. Latmos’un Bafa Gölü’yle bütünleşen özgün doğal peyzajı, benzersiz kaya yapıları, antik taş döşeli yolları, kaya mezarları, manastırları ve tarih öncesi kaya resimlerini okuyunca “ben mutlaka buralara gitmeliyim” demişti. Her yıl izine geldiklerinde, ailesini zorlayarak kendisini Latmos’a götürmelerini sağlıyordu. Sonra yolu EKODOSD’la çakıştı. Bizle gezmeye başladı. Almanya’ya gittiğinde, boş durmuyor, Latmos’la ilgili sürekli araştırmalar yapıyor ve gittiği ve gitmesi gereken yerlerin haritalarını çıkarıyordu. En büyük hayali Latmos’un zirvesinde bulunan Tekerlek Dağ’a çıkmaktı. Ancak ailesi “18 yaşına girmeden olmaz.” demişti. 18 yaşına bastığı yıl, izin zamanında hemen Kuşadası’na geldi ve EKODOSD’a üyeliğini gerçekleştirdi.” dedi.

GECEYİ LATMOS’TA GEÇİRDİ

Tekerlek Dağı’na çıkma isteğinin ailesi tarafından kabul edildiğini ifade eden Başkan Sürücü, “İlk iş olarak Latmos Dağları’na gelerek hayallerini gerçekleştirdi. Gnays kayaların fıstık çamlarıyla bütünleşen muhteşem manzaraları arasından, binlerce yıllık taş döşeli yollardan yürüyerek, tarih öncesi kaya resimlerini, Bizans Dönemi’ne ait freskleri, kaleleri, manastırları inceleyerek tırmandı. Sonunda en büyük hayali olan, devasa boyutlardaki kutsal dağ olarak bilinen Tekerlek Tepe’ye vardı. Zirveye çıktığında mutluluktan uçuyordu. Gözlemlerini ve yaşadıklarını not aldı. Güneydeki Bafa Gölü’nün eşsiz manzarasını hayranlıkla izledi. Kuzey bölgesinde doğayı beyaz bir çöle çeviren maden ocaklarını çoğaldığını gördüğünde morali bozuldu. ‘Böylesine değerli bir yere nasıl izin veriyorlar anlayamıyorum. Almanya’ya gittiğimde ben bu dağın fotoğraflarını arkadaşlarıma gösterdiğimde, hepsi hayranlıkla bakıyorlar. Bir gün onlar da gelip gezmek istiyor buraları. Yetkililerden rica ediyorum, koruyun buraları. Eğer korunabilirse, bu dağların bir gün dünyada çok önemli bir yer haline geleceğini inanıyorum. Ben Almanya’da elimden gelen gayreti gösterip, Latmos’u tanıtacağım. Yeter ki korunsun.’ dedi. Bir gece burada kalarak hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadı. Hayalini gerçekleştirmişti.” diye konuştu.

“BU DAĞLAR ÇOK ÖNEMLİ OLACAK”

Yascha Can Enke’nin, Latmos’un doğasına, tarihine, kültürüne, insanlarına hayranlık duyan ve bu coğrafyaya sevdalı ve duyarlı bir genç olduğunu kaydeden Sürücü, “Almanya’ya döndüğünde ilk iş olarak okulunda Latmos’la ilgili bir sunum yapmak ve burayı tanıtmak istediğini söyledi. Yascha Can, ileride iyi bir arkeolog olmak istediğini, olmazsa şehir plancısı olacağını belirtti. Yascha Can, Latmos’u çok küçük yaşta keşfetmeye başladı ve önünde çok uzun yıllar var. Onun bilgileri, izlenimleri gelecekte bu dağlar için çok önemli olacak. Tabi koruyabilirsek.” şeklinde konuştu.