Bütün elektronik cihazlar gibi düzenli olarak yaz kış kombi bakımlarının yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, kombilere yapılacak bakımların cihazı daha verimli, sağlıklı, güvenli ve tasarruflu hale getireceğini belirtiyor.

‘YILDA 1 KEZ YAPILMALI’

Nazilli’de sektöründe başarılı ısıtma sistemleri işletmecisi Gürkan Yetim, kombi bakımları ve ısıtma sistemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yetim, “Kombi bakımı emniyet ve doğalgaz tasarrufu açısından çok önemli. Kombi bakımı yaparken, önce kombinin herhangi bir yerinde gaz kaçağı olup olmadığını kontrol ederiz ki bu en fazla önem verdiğimiz konudur. Daha sonra ise kombinin iç temizliği, fan temizliği gibi diğer öğelere bakarız. Yılda 1 defa kombi, kat kaloriferi, mazotlu kazan olsun bakımlarının yapılması gerekiyor. Tüm ısıtma ve soğutma ile ilgili cihazların bakımları çok önemli. Bunun yapım zamanı çok önemli. Kış bittikten sonra bakımlar yapılırsa daha verimli olur. Cihazın temizlenmesi ve su sirkülasyonu durmadan dibe çökmeden temizlenirse çok daha iyi olur. Birçok insan bakımları eylül, ekim aylarında yaptırıyor. Bu yanlış bir zamanlamadır. Kış temizliğini ayı bittikten sonra yaptırmak en verimlisidir. Onun dışında radyatör temizliği de çok önemli” diye konuştu.

‘BAKIMLAR YÜZDE 30’LUK TASARRUF SAĞLAR’

Bakımların ayrıca cihazların ömrünü uzattığının ve ısı verimi açısından faturalara yansımasının da farklı olacağının altını çizen Yetim, “Bakımlar cihazların ömrünü de uzatır. Temizlik yapılmazsa faturaya yansır. Her sekmende faturada yansır. Bakımlar düzenli yapıldığı zaman yüzde 25-30'luk bir tasarruf sağlanmış olur. Radyatörlerin içerisinin kirli olmasından dolayı ısı verimi düşer, her cihaz kendini yorar ve fatura yüksek gelir” şeklinde konuştu.