Aydın’da faaliyetlerini sürdüren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri, yeni sezonda doğa gezilerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Agora’yı gezen EKODOSD üyelerinin bu haftaki durağı Urla oldu. Urla’da doğa ve kültür temalı bir gezi gerçekleştiren EKODOSD üyeleri, unutulmaz bir gün geçirdi.
Gezi hakkında açıklamalarda bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bu haftaki etkinliğimizi İzmir’in en gözde yerlerinden biri olan Urla bölgesinde gerçekleştirdik. Seferihisar’da yer alan Sığacak’ın ardından tarihi sokaklarında yerel ürünlerin yer aldığı pazarı gezdik. Urla’nın güney kıyılarında, birbiri ardı sıra dantela gibi işlenmiş turkuaz renkli koylarında bir yürüyüş yaptık. Denizden gelerek koylarda birikin çöplerin yanı sıra tankerlerin attığı yakıt borularını gördük. Ahtapotların ve balıkların izlenebildiği pırıl pırıl duran suların kıyısında yürümenin keyfini yaşadık.” dedi.

TARİHE TANIKLIK ETTİLER


Makiliklerin içinde yağmurlardan sonra çıkmaya başlayan dağ çileklerini gördüklerini kaydeden Başkan Sürücü, “Dağ çileklerini tükettikten sonra Antik Airai kentinin bulunduğu doğal seyir terasından muhteşem manzarayı izleyip, suların içinde kalan kentin kalıntılarını inceledik. Birçok sanatsal etkinliğin yapıldığı, özgün mimarisi ve doğal dokusunu koruyan taş binaların bulunduğu, kafelerin, butiklerin ve hediyelik eşyaların yer aldığı Urla sanat sokağını gezdik. Tarihi Malgaca pazarında bulunan geleneksel yemeklerin yapıldığı lokantalarda yerel lezzetlerden tattık. 12 Antik İon kentinden biri olan Klazomenai’nin devam eden kazı çalışmalarının yapıldığı alanda bulunan ve aslına uygun restore edilen antik döneme ait zeytinyağı işliğini inceledik. Balıkçı teknelerinin yer aldığı Urla iskelesinde vakit geçirdikten sonra Urla pazarından alışveriş yaparak Kuşadası’na döndük. Etkinliğimizi katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.