İşletmede pamuk ve ayçiçeği çekirdeği, soya, kanola ve aspir tohumu işlenerek hamyağ, linter pamuğu, elek üstü, kapçık, küspe üretiliyor. Ham yağın yanı sıra rafine yağ üretimi yapılan tesis bölgenin en büyük tesisi olarak hizmet veriyor. Birlik Başkanı Faruk Aydın, ‘battı’ denilen Tariş’in eski günlerine geri döndüğünü belirterek, “3 yıl içerisinde ekonomik özgürlüğümüze kavuşarak Türkiye’nin en büyük ilk 100 şirketi arasına gireceğiz” dedi. Egeli genç üreticiler Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş ve Ahmet Sarı 1915’te kurulan Tariş’in çatısı altında "Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Tariş Pamuk Birliği, Tariş İncir Birliği ve Tariş Üzüm Birliği”ni oluşturdu. Birlikler 2005’te günün gelişen koşularına ve ticari piyasanın dinamizmine ayak uyduracak şekilde organize olmak için ayrıldı. Borç batağına saplanan ve battı gözüyle bakılan birliklerden Tariş Pamuk Ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, son 5 yılda Faruk Aydın başkanlığında yeniden bir yapılanmaya gidilerek alınan radikal kararlar sayesinde yeniden eski güçlü günlerine döndüğünün sinyallerini veriyor.

20 BİN ORTAKLI

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Ege Bölgesi’nde 7 ilde, 41 Kooperatif, 20 bini aşkın ortağı ile birlikte, 29 Çırçır Fabrikası (5 Sawgın, 1 Rotobar, 23 Rollergin) bitkisel yağ, yem, pazarlama ve sigorta alanlarında faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları ile Türkiye'nin pamuk konusunda faaliyet gösteren en büyük Kooperatif Birliği konumunda bulunuyor. Merkezi İzmir'de bulunan Birliğin ortaklarının kütlü pamuk üretiminde kaliteli kimyevi gübre, zirai ilaç, motorin ve tohum gibi tarımsal üretim girdilerin temini, Ar-Ge ve teknik hizmet, nakdi kredi desteği ile katkı sağlıyor. Birlik aynı zamanda bölgede piyasa ve fiyat düzenleme fonksiyonu ile üreticinin mağduriyetini önleyerek tarımsal üretimin etkin, kaliteli ve verimli bir şekilde sürdürülebilirliğine imkan yaratıyor.

BORÇ BATAĞINDAYDI

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ni 650 milyon lira borçla devraldıklarını dile getiren Birlik Başkanı Faruk Aydın, “ABD’den pamuk ithalatı yapılınca sektör sekteye uğramış. Tariş 4-5 bin kişiye istihdam sağlarken batma noktasına getirilmiş. Birliğimize ait iplik fabrikamızda 680 kişi çalışıyordu. Üretim durunca işçilere 93 milyon lira kıdem ihbarı ödedik. Fabrikayı 73 milyon lira fabrikayı sattık. KGF’den 54 milyon lira para alarak yönetime geçtik. 2009’dan itibaren, aldığımızda 650 milyon lira borç vardı. Radikal kararlar aldık, işçi sayısını azalttık. Borcumuza karşılık ham yağı bir devlet bankası alıyordu. Bankayla sözleşme yaparak fabrikayı geri aldık. 5 yıldır hem istihdam sağlıyoruz, hem borcumuzu ödüyoruz” dedi.

ALSANCAK’TAN 1 MİLYARLIK HASILAT

Birliğin en önemli gayrimenkullerinden Alsancak’tan 1 milyar lira hasılat beklediklerini ifade eden Aydın, “Birliğimiz ile TOKİ iştiraki Emlak Konut arasında, Alsancak arazilerimiz ile ilgili yapılan hasılat paylaşımı esasına dayanan protokole istinaden; Birliğimiz hissesine düşen Asgari Hasılat Payı tutarı toplam yaklaşık 619 milyon TL olarak gerçekleşti. Sadece, gerçekleşen konut ön satış metrekare fiyat ortalaması 12 bin TL olurken ilerleyen tarihlerdeki metrekare fiyatlarındaki artış dikkate alındığında, Birliğimizin hasılat payının 1 milyar TL’yi geçmesini bekliyoruz. Bu projelerde; toplam inşaat alanımız yaklaşık 280 bin metrekaredir. Ruhsatı alınan yaklaşık 2.017 adet konut ve 63 adet ticari alan bulunmakla birlikte 200 adet bağımsız bölümle ilgili ruhsat işlemleri devam ediyor. Projenin inşaat boyutunda ise her iki etapta da su basmanı inşaatları tamamlandı. Katlar yükselmeye başladı. Projeden satışlarda cari tarih itibariyle; Evora İzmir Projesinden 415 adet ve Alsancak projesinden 416 adet olmak üzere toplam 831 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirildi” diye konuştu.

İKİ MARKANIN HİSSELERİ ALINACAK

Tariş’in ürünlerini yeniden Türkiye’nin önde gelen markası yapacaklarını belirten Aydın, şunları söyledi: “Aydın Hamyağ İşletmemizde işlenen çekirdek miktarını 60-70 bin tonlardan 150 bin tonlara çıkartmayı hedefliyoruz. Birliğimizce hali hazırda fason üretim yaptırılarak yıllık yaklaşık 20 milyon lira satış cirosuna sahibiz. Tama ve Tarin markalı ürünlerimiz için üretim tesislerini tekrardan kurmak ve ayçiçeği yağı şişeleme tesisini Aydın Hamyağ İşletmemizde hayata geçirmek istiyoruz. Birliğimizin, Aydın ASTİM’de bulunan yaklaşık 35 bin metrekare arsasında küçük/orta ölçekli yem fabrikası kuracağız. Ayrıca Birliğimizin yüzde 57 hisse oranı ile hakim ortağı olduğu TARİŞ Ayma A.Ş. ve yüzde 65 hisse oranı ile TARİŞ Yemta A.Ş’de diğer TARİŞ Birlikleriyle ortaklığı bulunuyor. Diğer Birlik yetkilileri ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde her iki şirkete hisse değer tespiti yaptırılarak, Birliğimizce devir alma çalışmalarını başlattık. Böylelikle, iştiraklerde etkinliğimizi arttırarak, ilerleyen dönemlerde Ayma ve Yemta A.Ş’ye yönelik yatırım projelerimizi daha hızlı ve sağlıklı olarak gerçekleştirmek hedeflerimiz arasında. İthalata da önem vererek Aysa ülkelerine katı yağ ihracatına başlayacağız” ifadelerini kullandı.

KÜLLERİNDEN DOĞDU

Aydın, “Tariş olarak 4 yıldan beridir faaliyetlerden kar elde ediyoruz. Bitti, battı’ denilen Tariş’i küllerinden yarattık. Dışarıdan bakıldığında Tariş’in halen zor günleri hatırlanıyor. Ancak Tariş çok iyi durumda. Çekirdek fiyatlarını biz belirliyoruz. Fiyat istikrarı sağlıyoruz. Tariş Pamuk Birliği eski gücüne kavuştu. Üretim faaliyetlerimizle birlikte 3 yıl içerisinde ekonomik özgürlüğümüze kavuşacağız. Türkiye ve Ege Bölgesi’nde en büyük kooperatif yeniden Tariş olacak. Ekonomik anlamda en büyük 100’ün içerisine gireceğiz” diyerek Tariş’in bölgenin en güçlü markası olduğunun altını çizdi.