Aydın Tabip Odası Başkanı Adalet Çıbık, yıllardır ‘sağlıkta dönüşüm programı’ adı altında yürütülen politikaların hastaneleri ticarethaneye, hastaları da müşteriye dönüştürdüğünü söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarına ısrarla devam ettiğini dile getiren Başkan Çıbık, bu anlayışla yönetilen sağlık sisteminin toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saydığını ifade etti.

"SAĞLIKTA ŞİDDETE ZEMİN HAZIRLANMAKTA"


Çıbık, hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olarak kabul edildiğini söyledi. Türkiye’de birçok hastanede muayene süresinin 5 dakikaya düşürülerek, hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığını kaydeden Başkan Çıbık, randevu sayısının hekimin isteği ve bilgisi dışında açıldığını söyledi. Çok sayıda randevu açılarak, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın da nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olunduğunu ifade eden Çıbık, "Halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır" şeklinde konuştu.

"KABUL EDİLEMEZ"


Tabip Odası Başkanı Çıbık, hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adımın ayrıntılı bir öykü almak olduğunu vurgulayarak, "Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir" ifadelerini kullandı. Çıbık, tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimlerin tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacaklarını söyledi. Hekim-hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmanın meslek etiği ilkeleri açısında kabul edilemez olduğunun altını çizen Çıbık, bu uygulamadan hızla vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.