İlçe Sağlık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinliğe Didim İlçe Sağlık Müdürü Raziye Özge Savan, Didim Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ethem Bilgiç, AK Parti Didim İlçe Başkanı Maşallah Subaşı, MHP İlçe Başkanı Fikret Alkaya, kurum amirleri ve sağlık çalışanları katıldı. Etkinliğe katılanlar pembe maske takarken, bahçede bulunan bir ağaca pembe kurdeleler bağladı. Bahçede kurulan Mobil KETEM aracında ise meme kanseri kontrolü yapılırken vatandaşlara da bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

VATANDAŞLARA BİLGİLENDİRME YAPILDI


İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından meme kanseri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmede, “Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan “duktal” kanser denen kanserlerdir. Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır; obez veya aşırı kilolu olmak, yeterli fiziksel aktivite yapmamak, alkol kullanımı, ilk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar, ilk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Ailede meme kanseri öyküsü olması: annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır” ifadeleri kullanıldı.

ERKEN TEŞHİS İÇİN KONTROLLER ÖNEMLİ


Açıklamada ayrıca, şunlar kaydedildi: “Belirtiler, meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Tanı: erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir. Ayrıca 40-69 yaş arası kadınların 2 yılda bir mamografi tetkiklerini yaptırmaları gerekmektedir. Tarama, normalde 20 yaşından sonra meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanız önerilir. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması gereklidir. 50 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir.”