16-17 Ekim tarihlerinde Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 50’den fazla kent konseyinden 100’ün üzerinde katılımcıyla “İklim Krizi” gündemiyle gerçekleştirilen genel kurulda 26. dönem başkanı olan Odunpazarı, Kent Konseyi dönem başkanlığını Edirne Kent Konseyi’ne devretti. Devir teslim töreninin ardından Trakya Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından iklim krizi ve hava, iklim krizi ve su, iklim krizi ve kır konularında panel düzenlendi.

İKLİM KRİZİ ÇALIŞTAYI


Panelin ardından konuyla ilgili uzmanlarla birlikte 5 masa oluşturularak iklim krizi çalıştayı gerçekleştirildi. Türkiye Kent Konseyleri Platformu 27. Genel Kurulu’nun ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde iklim krizinin yıkıcı etkilerinin artık uzak bir zamanda olmadığı ve acilen harekete geçilmesi gerektiği vurgulanarak kent konseylerinin bu süreçte etkin rol oynaması gerektiği belirtildi.

FARKINDALIK OLUŞTURULACAK


Bildirgeye göre kent konseyleri tarım ve kentsel şebeke suyu kullanımı, bilinçsiz sulama teknikleri, yerli tohum teşviği, güvenilir ve adil gıda gibi konularda farkındalık oluşturacak faaliyetler geliştirecek ve bu konularda faaliyet gösteren üretici ve tüketici kooperatifleri ile iş birliği içerisinde olacak. Sonuç bildirgesinde ayrıca çevre mücadelesinin yerel ve ulusal düzeyde dayanışma içerisinde sürdürüleceği de vurgulandı. İklim krizi konusunda kapsamlı olarak hazırlanan bildirgede iklim krizi sonucu oluşan afetlere, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa, Saros’taki çevre katliamına ve iklim kriziyle mücadelenin hukuksal boyutlarına da değinildi.