Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da 2020 yılında tarım ürünlerinin ekim alanı ve üretim miktarı belli oldu. Tarımsal ürün çeşitliliğinin fazla olduğu kentte en çok üretimi gerçekleştirilen ürün sıralamasında mısır zirvede yer aldı. Mısır, 24 bin hektar alanda 1 milyon 561 ton üretimiyle Aydın’da geçtiğimiz yılın en çok üretimi gerçekleştirilen tarım ürünü oldu.

271 BİN TON PAMUK ÜRETİLDİ


Mısır’ın ardından Aydın’da yetişen tarım ürünlerinin ekim alanı ve üretim miktarı şu şekilde sıralandı: “Yonca 12 bin hektar alanda 1 milyon 33 bin ton, pamuk 54 bin hektar alanda 271 bin ton, arpa 10 bin hektar alanda 212 bin ton, incir 37 bin hektar alanda 183 bin ton, İtalyan çimi 4 bin hektar alanda 130 bin ton, fiğ 6 bin hektar alanda 121 bin ton, zeytin 154 bin hektar alanda 120 bin ton, buğday 19 bin hektar alanda 81 bin ton, salçalık domates bin hektar alanda 78 bin ton, sofralık domates bin hektar alanda 72 bin ton, çilek bin hektar alanda 67 bin ton, tritikale 2 bin hektar alanda 61 bin ton, karpuz bin hektar alanda 49 bin ton, mandalina bin hektar alanda 43 bin ton, yulaf bin hektar alanda 36 bin ton, portakal 2 bin hektar alanda 32 bin ton, bezelye bin hektar alanda 32 bin ton, kestane 7 bin hektar alanda 25 bin ton, üzüm bin hektar alanda 13 bin ton, elma bin hektar alanda 10 bin ton, kiraz bin hektar alanda 8 bin ton, ceviz bin hektar alanda 6 bin ton, yer fıstığı bin hektar alanda 3 bin ton ve tütün 3 bin hektar alanda 2 bin ton.”

AYDIN, KESTANEDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU


Kent ihracatına en çok gelir getiren tarımsal ürün ise yaklaşık 250 milyon dolarla incir oldu. Aydın, incir üretim miktarıyla Türkiye ve dünyada zirvede yer aldı. İncirin yanı sıra Aydın, kestane, yeşil ot arpa ve sap kerevizde de Türkiye birincisi oldu. Pamuk, çilek, İtalyan çimi, yeşil ot buğday, enginar, turunç, taze börülce ve king mandalina üretim miktarında Aydın, Türkiye’de ikinci olurken sofralık zeytin, fiğ, hasıl mısır ve Brüksel lahanada ise Türkiye’de en fazla üretiminin yapıldığı üçüncü kent olmayı başardı.

“AYDIN TARIMIN BAŞKENTİ”


Kentte yetişen tarım ürünlerinin ekim alanı ve üretim miktarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Tarım denilince Türkiye’de akla gelen kentlerin başında Aydın gelir. Aydın tarımın başkenti. Fındık ve çay dışında her çeşit ürün, ilimizde yetişiyor. Büyük bir tarım potansiyelimiz var. Büyük Menderes Nehri’nin suladığı çok verimli arazilere sahibiz. Kuraklık nedeniyle sıkıntılar çekmemize rağmen yine biz üretime devam ettik. Özellikle Aydın’ın dört efesi olarak adlandırdığımız incir, kestane, zeytin ve pamukta kentimizin bileğini bükebilecek başka bir ilimiz yok. İncir, kestane ve yağlık zeytin üretiminde Türkiye birincisi, pamukta ise Türkiye ikincisiyiz. Kalite anlamında bu ürünlerin tümünde dünyada belki eşi benzeri olmayan pazar ve nefasete sahibiz. İncir, dünyada en çok Aydın’da yetişiyor. İzmir’in ise belli bölgelerinde incirin yetiştiğini görüyoruz. İncir, takriben de ilimize ihracatta 250 milyon dolarlık bir katkı sağlıyor. Pamuk için dünyada en kaliteli ve en verimli ovalar yine Aydın’da bulunuyor. Pamuk gerçekten dışarıdan aranan bir ürün. Bunun yanı sıra pamuktan elde edilen ürünler de yine aynı şekilde dünyada aranıyor. Ege pamuğu denildiğinde dünyada herkes tarafından biliniyor. Ülkemizde kestanenin yarıya yakını Aydın’da yetişiyor. Allah’ın bahşettiği bir coğrafyaya sahibiz. Çalışkan ve bilinçli bir çiftçimiz var. Aydın bu konuda şanslı.” dedi.

“AYDIN EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI YAPIYORUZ”


Aydın’da yetişen ürünlerin ülke için de büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Kendirlioğlu, “Zeytinde ağaç sayısı bakımından ülkemizde birinci sıradayız. Ancak verimde ne yazık ki bu kadar şanslı değiliz. Ekonomik getirisi, maalesef bir incir kadar değil. Eğer gerçek anlamda bu ağaçlar sulanabilse, zamanında ve yeterli şekilde gübreleme ve ilaçlama yapılabilse, bu gelir çok daha fazla artabilir. Çünkü potansiyeli var. Pamukta da getirimiz iyi durumda. Bu ana ürünlerden Aydın ekonomisine çok büyük katkılar yapıyoruz. Özellikle bu sene ürünlerin fiyatları dolayısıyla üreticilerimizin yüzü gülüyor. Aydın olarak Türkiye’de hayvancılıkta da belli seviyelerdeyiz. Hayvancılıktan büyük gelirlerimiz var.” diye konuştu.

“FİYAT ARTIŞLARININ YANINDA DESTEKLEMELER CUZİ KALDI”


Hava şartları iyi olduğu müddetçe, yeterli yağış olduğu sürece üretime devam ettiklerini ifade eden Başkan Kendirlioğlu, bu olumlu tablonun yanı sıra çiftçilerin de yaşadığı sorunların olduğunu söyledi. Özellikle girdi maliyetleri olarak akaryakıt, gübre, zirai ilaç ve tohumda artışların söz konusu olduğunu kaydeden Başkan Kendirlioğlu, “Gübre fiyatlarında büyük artış var. Dünyada da artışlar söz konusu ama gübre destekleri günümüze göre revize edilirse bu sıkıntı ortadan kalkar. Fiyat artışlarının yanında desteklemeler çok cüzi, küçük kaldı. Destekleme tebliğleri henüz yayınlanmadı. Hangi üründen ne kadar destek alacağımızı şu an bilmiyoruz. Bunun da bir an önce açıklanması gerekir ki çiftçimiz, önümüzdeki yılın, plan ve projesini bugünden yapsın. Her türlü şartta üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki biz, girdi maliyetlerinin altından kalkabilelim. Devlet, bu anlamda bizim yanımızda olduğu sürece biz üretmeye devam ederiz. Ülkemize, ekonomik anlamda da değerler kazandırmayı sürdürürüz.” şeklinde konuştu.