Türkiye’de bir belediye ile iş birliği içerisinde açılan ilk İstasyon Topluluk Merkezi olma özelliğini taşıyan Kuşadası İstasyon, Ada ismi verilen yapay zekâya sahip bir robotun asistanlığı ile kapılarını açtı. Açılışta konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “Kuşadası bundan böyle yeni turizmin amiral gemisi olacak” dedi.
Kuşadası Belediyesi ile Habitat Derneği iş birliğinde yaşama geçirilen Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi düzenlenen bir törenle açıldı. Yerli bir firma tarafından üretilen yapay zekaya sahip Ada ismi verilen robot eşliğinde düzenlenen törene Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, Coca Cola Türkiye Genel Müdürü Başak Karaca, AB Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter, Anatolity Vakfı Kurucusu Turizmci Cem Kınay, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Kuşadası Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı Başkanı Levent Köylü ve çok sayıda davetli katıldı. Facebook Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay ise açılışta online olarak yer aldı.

“KUŞADASI YENİ NESİL YAŞAM İÇİN PİLOT BÖLGE OLACAK”

Açılışta konuşan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Kuşadası’nda yaşamaya başladığını ve kendisini Kuşadalı olarak gördüğünü belirterek, “2 yıl önce Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, bizi Maslak’ta açtığımız Facebook İstasyon Merkezi’nde ziyaret ederek Kuşadası’nda da benzer bir projeyi hayata geçirmek istediğini söyledi. Böyle bir projenin Kuşadası’nda gerçekleşmesinin zor olacağını düşündük. Ancak şu anda Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi adıyla çok güzel bir mekânın açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu sürece katkı sunan tüm kişilere teşekkür ediyorum. Mekânları açmak kolaydır ancak içini doldurmak çok daha önemlidir. Bunu sağladığımız konsorsiyum ile başaracağımıza inanıyorum” dedi. Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi’nin Kuşadası’ndaki girişimciler ve yatırımcılar ile İstanbul, Anadolu ve dünyanın farklı bölgelerindeki girişimci ve yatırımcılar arasında bir köprü işlevi göreceğini ifade eden Sezai Hazır, “Biz bu projeyi bugüne kadar hep ticaret odaları ile birlikte yaşama geçirdik. İlk defa bir belediye ile iş birliği yapıyoruz. Yerel yönetimlerin kent ekonomisinin gelişmesinde ve yeni istihdam alanları yaratılmasında önemli bir işlevi olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda Kuşadası İstasyon’un pilot bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. Yeni eğitim metodolojisine sahip bir eğitim kurumu olan Kuşadası İstasyon’un 7’den 70’e her kesime uygun teknoloji ve girişimcilik eğitimleri vereceğini ifade eden Sezai Hazır, Kuşadası’nı pandemi ile birlikte sayıları giderek artan dijital göçebeler için de çekim merkezi haline getirmek amacıyla kuruluş çalışmaları süren Kampinova ile birlikte yeni nesil yaşam için pilot bir bölge haline geleceğini söyledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME KATKI

Açılışa online olarak katılan Facebook Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, Facebook Türkiye olarak Türk ekonomisine katkıda bulunmak için uzun süredir çalışma yürüttüklerine dikkat çekerek, “Bireylerin, toplulukların ve işletmelerin ihtiyaç duydukları dijital becerileri kazandırarak başarılarına katkıda bulunmak hedefindeyiz. Pandemi koşulları dijital dünyada bireylerin, toplulukların ve işletmelerin kendilerini geliştirmelerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İstasyon merkezlerimizde toplumun bu hedef doğrultusunda dönüşümünü sağlamaya yönelik eğitimler ve atölye çalışmaları yapıyoruz. Kuşadası İstasyon’un hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“YENİ DÜNYANIN YENİ TURİZM ANLAYIŞINA UYUM SAĞLIYORUZ"

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, açılışı gerçekleşen Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi’nin başta bir mesleki eğitim merkezi olarak planlandığını ancak Maslak Facebook İstasyon’a yaptıkları ziyaretin ardından fikirlerinin değiştiğini söyledi. Dijitalleşen dünyada eğitimin de değişmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Ömer Günel, “Mesleki eğitim merkezleri elbette ki önemini halen korumaktadır. Ancak biz Y ve Z kuşağına hitap eden somutlaşmış merkezler olması gerektiğine inanıyorduk. Kuşadası İstasyon bu inancımızın neticesinde ortaya çıktı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu’nun desteği ile ve yine Habitat Derneği ile iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürdüğümüz Kampinova projemiz de Kuşadası İstasyon’un devamı ve tamamlayıcısı niteliğinde. Kampinova’nın kapılarını da Nisan-Mayıs aylarında açmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Uzun yıllar boyunca Türk turizminin amiral gemisi konumunda olan Kuşadası’nın bazı nedenlerden dolayı bu özelliğini yitirdiğini belirten Başkan Ömer Günel, “Pandemi ile birlikte yeni turizm trendleri ortaya çıkmaya başladı. Dijital göçebe kavramı ile tanıştık. Emekli göçü alan kentimiz Kuşadası’nı sağlayacağımız dijital dönüşümle gençlerin de göç edeceği ve çalışmalarını rahatlıkla sürdürebileceği bir kent haline getireceğiz. Bir diğer önemli projemiz olan Mars Koloni ile de kentimiz Kuşadası bundan böyle yeni turizm anlayışının amiral gemisi olacak. Yeni dünyaya ve yeni turizme uyum sağlama konusunda gösterdiğimiz kararlılık ile bunu sağlayacağız” dedi.

“HER KRİZ FIRSATIYLA GELİR”

Açılışa online olarak katılan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay ise Türkiye’nin dijital değişim ve dönüşüme en çabuk ayak uyduran ülkelerden birisi olduğunu vurguladı. “Türkiye olarak dijital gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve kullanıyoruz. Ancak bu teknolojiyi ve sosyal medyayı işlerimizi geliştirmek için kullanmamız büyük önem taşıyor. Her kriz fırsatıyla gelir ve krizlere hazır olanlar sürecin kazananları olur. TOBB olarak özel sektörün dijitalleşmesini, girişimciliğin yaygınlaşmasını ve sosyal medyanın ticari yaşam için sunduğu fırsatların etkin bir biçimde değerlendirilmesini hedefliyoruz. İstasyon topluluk merkezlerinin bu misyonu yerine getirme noktasında önemli bir işlevi olacağına da inanıyoruz. Kuşadası İstasyon’un hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

GİRİŞİMCİLİK KÖPRÜSÜ OLACAK

Kuşadası Belediyesi ile Habitat Derneği iş birliğinde açılan Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi, bir eğitim ve inovasyon merkezi olarak hizmet verecek. Kent ekonomisini ve toplulukları güçlendirme hedefi ile yaşama geçirilen Kuşadası İstasyon, toplulukları buluşturmayı, farklı yaş gruplarından bireylere ve girişimcilere çağın gereklerine uygun ileri teknolojik bilgi ve beceri kazandırmayı hedefliyor. Kent sakinlerinin dijital dönüşümüne katkı sağlayarak uzun vadede yaratıcı, donanımlı ve girişimci bireyler, topluluklar ve işletmeler yaratma hedefi ile açılan Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi, alanında uzman kişiler tarafından verilecek eğitimlere ve çeşitli atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Kuşadası Belediyesi tarafından Kadınlar Denizi Mahallesi’nde bulunan bin metrekarelik bir binanın yenilenmesinin ardından açılan Kuşadası İstasyon, farklı sosyal gruplara ve topluluklara bir araya gelerek fikir paylaşımında bulunabilecekleri ve çalışabilecekleri fiziksel bir alan sunacak. “Girişimcilik”, “Finansal Bilinç” ve “Teknoloji” ana başlıkları altında verilecek eğitimlerin yanı sıra “Tasarım Odaklı Düşünme”, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”, “Girişimcilik 101” ve “Sürdürülebilir Şehir” başlıklı atölyelere de ev sahipliği yapacak olan Kuşadası İstasyon’da “Bazen Olmaz, Zincirleme Sohbetler” başlığı ile çeşitli sohbetler düzenlenecek. Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi, aynı zamanda kentteki işletmelere küresel pazarlara ulaşmaları ve girişimcilerin kendi işlerini kurmalarına destek olmayı hedefliyor.