Ege Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’ın Efeler ilçesinde ‘15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ kutlandı. Efeler Kaymakamlığı’nda düzenlenen toplantıya Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, Efeler Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Esen, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve kadın çiftçiler katıldı. Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, kadın çiftçilerin yaptıkları üretimi anlatan video izlendi. İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'üncü yıldönümü dolayısıyla özel olarak hazırlanan ve kadın çiftçiler tarafından İstiklal Marşı'nın 10 kıtasının okunduğu klip ise izleyenlerden büyük alkış aldı.

“KADIN VARSA VERİMLİLİK VAR”


Programda ilk konuşan Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Esen, “Kadın çiftçilerimizin tarlalarda alın teri çok büyük. Bir yerde kadın varsa hayat vardır, kadın varsa üretim ve bereket vardır.” diye konuştu. Kadın çiftçilerinin önemini anlatmaya kelimelerin yetmeyeceğini ifade eden Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu, kadın çiftçilerin önünde eğilerek selamladı. Efeler Kaymakamı Şahin ise, “Kadınlar olmasa tarımda ciddi bir sıkıntı oluşur. Aydın önemli bir tarım kenti. Bu anlamda Aydın’da tarımı göğüsleyen sizlersiniz. Kadın varsa bir yerde verimlilik, bereket, üretimde enerji, disiplinlilik var.” şeklinde konuştu.

“TARIMI DESTEKLEMEK ZORUNDAYIZ”


Pandemi döneminde tarımın öneminin ortaya çıktığını kaydeden Kaymakam Şahin, “Tarımın 't'sini bilmeyen insanlar, pandemi döneminde tarımla yatar, tarımla kalkar oldu. Televizyonların en can alıcı yayın saatlerinde tarım programları yayınlanmaya başladı. Pandemi döneminde insanlar evlerinden dışarıya çıkmadı ve her yer kapandı. Kapanmayan tek nokta üretim ve tarım oldu. İnsanlar uçaksız, evsiz, ofissiz yapabilir ama üretimsiz, tarımsız yapamaz. O yüzden bizler de tarımı desteklemek zorundayız. Konuştuğum her yerde Aydın'ın tarımdaki önemine dikkat çekerek tarımın desteklenmesi gerektiğini belirtiyorum. Bu yüzden biz de istiyoruz ki Aydın'da inciri, kestaneyi, pamuğu, enginarı daha da geliştirelim. Bunların yanında sizleri yeni ürünlerle buluşturalım. Hepinizin malumu ejder meyvesi üretimini teşvik ederek çiftçilerimizi bu meyve ile buluşturduk. Bu konuda 21 üreticimizden 9'u kadın. Bu da çok güzel bir rakam. Özellikle kadınlarımızın bu işin içerisinde olmasını istiyoruz. Kadınlarımız ile ilgili kooperatifleşme kapsamında çalışmalar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Aydın'da bir günü diğer günden daha da anlamlı kılmak için çaba sarf ediyoruz.” dedi.
Programda konuşan kadın çiftçiler ise tarımda kadının önemine vurgu yaparak desteklerinden dolayı Kaymakam Şahin başta olmak üzere herkese teşekkür etti.