Ege Bölgesi’nin önemli kültür merkezlerinden biri olan Aydın, deve güreşlerine ev sahipliği yapacak. Pandemi nedeniyle bir yıllık aranın ardından önümüzdeki ay yapılacak olan deve güreşleri, körüklü çizmeye olan ilgiyi de arttırdı. Deve güreşi sevenlerin etkinliklerde aksesuar olarak tercih ettiği körüklü çizmeye olan ilginin artması, bu mesleği yapan ustaları memnun etti.

“YİĞİTLİĞİN SEMBOLÜ”


Efeler ilçesindeki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda körüklü çizme ustası olan Kemal Erkaç, deve güreşleri sezonu öncesi satışlarının arttığını söyledi. Körüklü çizmenin efelerin giysilerini tamamladığını ve yiğitliğin sembolü olduğunu kaydeden 30 yıllık körüklü çizme ustası Erkaç, “Yörük Ali, Çakırcalı Mehmet Efe gibi Ege’ye nam salmış unutulmaz kahramanların adımlarında hayat bulmuş olan körüklü çizmeler, günümüzde folklor, tiyatro, sinema gibi görsel sanatların yanı sıra, kostüm ve deve güreşlerinde aksesuar olarak tercih ediliyor. Bu kültürün genç kuşaklara aktarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca koruma altına alınan körüklü çizmelerin satışı, bir ay sonra başlayacak olan deve güreşleri öncesinde arttı.” dedi.

“EN ÇOK TERCİH EDİLEN BAKLAVA ÇEŞİDİ”


Geçen yıl pandemi nedeniyle deve güreşlerinin yapılamadığını ifade eden 41 yaşındaki Erkaç, “Bu yıl güreşler yapılacak. Güreşlerin yeniden yapılacak olması bizleri de memnun etti. Çünkü deve güreşleri öncesinde körüklü çizme satışları her yıl artıyor. Bu yıl da güreşlerin başlamasına bir ay kala yine körüklü çizme satışlarında bir artış var. Ustalar olarak satışların artmasından oldukça memnunuz.” diye konuştu.
Körüklü çizmenin akordeon, baklava, simit ve kendinden körük olmak üzere 4 çeşidi olduğunu belirten Erkaç, “Bu çeşitler arasında en çok tercih edilen baklava çeşidi. Tüm çeşitlerini yapmış olduğumuz körüklü çizmeleri bin 200 lira ile bin 500 lira arasında satışa sunuyoruz” şeklinde konuştu.