İncirliova eski Belediye Başkanı MHP’li Gürşat Kale, İncirliova Deve Sucuğu için 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusu yaptı. 2019 yerel seçimlerinin ardından göreve gelen Belediye Başkanı İYİ Parti’li Aytekin Kaya da, başvuru sürecini tamamladı. Kendisine özgü mayhoş tadı ve doğal aroması bulunan İncirliova Deve Sucuğu, 29 Mart’ta coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. İncirliova’dan Türkiye’ye yayılan lezzet olan deve sucuğunun coğrafi işaret tescil yolculuğuna katkıda bulunan 60 kişi, teşekkür plaketi ile onurlandırıldı. Birbirlerine plaket takdim ederek, siyaset nezaket örneği gösteren Kaya ve Kale, takdir topladı. Kültür Park’ta düzenlenen plaket törenine İncirliova Kaymakamı Canan Hançer Baştürk, İYİ Parti Aydın İl Başkanı Süleyman Demirci, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan, Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

“AMACIMIZ DEVE SUCUĞUNU ORİJİNAL TADIYLA GELECEK NESİLLERE AKTARMAK”

Törende konuşan İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, “İncirliova denince akla incirle birlikte devecilik kültürü gelmektedir. Deve sucuğu da bu kültürün en önemli parçalarından birisidir. Bu açıdan bu geleneksel lezzetimizin İncirliova adına tescil edilmesi çok önemli bir çalışmadır. Bu çalışma, önceki Belediye Başkanımız Gürşat Kale döneminde başlamıştır. Bu vesileyle kendisine teşekkür ediyoruz. Biz de bu güzel çalışmayı devam ettirdik ve hayırlı bir şekilde sonuçlandırdık. Deve sucuğunun İncirliova adına tescil edilmesini sağladık. Amacımız deve sucuğunu orijinal tadıyla koruyup, gelecek nesillere aktarmaktır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE ÇOK CİDDİ SES GETİRDİ”

Önceki dönem İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale de, İncirliova Deve Sucuğu Coğrafi İşaret Tescil Projesi tamamlandığı için mutlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “İncirliova’nın adı üzerinde inciri, zeytini, sebzelerinin yanında en önemli unsurlarından birisi olan deve, ürün olarak sucukla birleşince bir marka değeri yaratacağı fikri oluştu. Türkiye’de çok ciddi bir farkındalık yaratmak amacıyla deve sucuğu coğrafi işaretini alma fikrini ortaya attık. Bu konu hakikaten Türkiye’de çok ciddi ses getirdi.”

BAŞKANLARI TEBRİK ETTİ

Siyasi nezakete dikkat çeken AYTO Başkanı Hakan Ülken ise, “Bugün güzel bir gün. Bunlar tatlı başarılar. Bir kent için, kentleşme kültürü için başarılı ve ileriye dönük güzel hikâyeler. Bugün bir taltif töreni aslında. Elde edilen başarıyı paylaşabilme kültürünü gösteren belediye başkanımız Sayın Aytekin Kaya’ya çok teşekkür ediyorum. Özlediğimiz bir siyasi nezaket örneği de var burada. Mevcut Belediye Başkanımız kendisinden önceki dönemde başlamış olan bir projeyi almış, yürütmüş, sahip çıkmış ve neticelendirmiş, onun törenine de bir önceki belediye başkanımızı davet ederek çok güzel bir siyasi nezaket örneği göstermiştir. Bunlar özlediğimiz görüntülerdir. Birlikte iş yapmaya çalıştığımız zaman neleri başarabileceğimizin çok güzel örnekleridir. Her iki belediye başkanımızı da tebrik ediyorum” dedi. Proje süreci hakkında bilgi verilmesinin ardından davetlilere, deve sucuğu ikram edildi.