Ege Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da bu sezon tarımsal sulamada kuraklık yaşandı. Yeterli seviyede yağmur yağışının oluşmamasından dolayı meydana gelen kuraklık nedeniyle çiftçilere 2 kat su verildi. Her yıl 3 kat ve üzerinde su alan çiftçiler, kuraklığa rağmen üretime ara vermedi. Kuraklık nedeniyle bazı çiftçiler ürün değişikliğine giderken bölgenin can damarı olan Büyük Menderes Nehri de kurudu. Kuraklık döneminde zor günler geçiren Aydınlı üretici için sulama sezonu tamamlandı.

“ÖNGÖRDÜĞÜMÜZDEN DAHA İYİYİZ”

Sulama sezonun sona ermesinin ardından Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, kuraklık dönemini değerlendirdi. Kuraklık döneminde genele bakıldığında başarılı bir süreç geçirdiklerini ifade eden Başkan Kendirlioğlu, “Gerçekten 2021 yılı bizim için çok zorlu bir yıl oldu. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi tarımsal kuraklık. Sulama sezonunda aldığımız tedbirle kıt suyu, daha az su isteyen ürünlere yönelip ve daha bilinçli hareket ederek verimli kullandık. Sulamayı zamanında ve yeterince yaptık.” diye konuştu. Kuraklık sezonunun başında çiftçiler olarak daha fazla bir hasar beklediklerini dile getiren Başkan Kendirlioğlu, “Açıkçası korkuyorduk. Ancak beklediğimizden daha az hasarla bu yılı atlattık. Bizim sulama sezonu şu an bitti. Çiftçilerimiz artık kışlık ürünlere yöneldi. Özellikle enginar başta olmak üzere diğer kışlık sebzeler gibi onların ekimine yöneldi. Pamukta beklediğimiz yüzde 20’ye yakın bir verim kaybı olabilir gibisinden endişelerimiz vardı. Bu endişelerimizi biraz daha altta almaya başladık. Bu yüzde 20’ler, yüzde 10’lara düştü. Tabi bazı bölgelerimiz çok büyük sıkıntılar çekti. Ama bu genele baktığımızda en az hasarla bunu atlattık diye düşünüyorum. Sınıfı geçtik. Çünkü aldığımız rakamlar bunu gösteriyor. Gerek pamuk gerek mısırda gerek buğdayda bunu görebiliyoruz. Şu anda öngördüğümüzden daha iyiyiz.” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİLERİMİZ TAKDİRE ŞAYAN BİR İŞ YAPTI”

Özellikle pamuk fiyatlarının dünya piyasasında artmasıyla birlikte çiftçinin yüzünün güldüğünü kaydeden Başkan Kendirlioğlu, “Pamukta havalar iyi seyretti. Bu doğrultuda verim ve fiyatlar da iyi gitti. Çiftçimizin pamukta yüzü gülüyor. İncirde de fiyatlarımız iyi ancak verim de biraz kayıplar oldu. Zeytin hasadı yavaş yavaş başladı. Kuraklık nedeniyle zeytinde rekolte düşüklükleri bekliyoruz. Ama tarımsal kuraklıktan tüm ürünlerimiz etkilendi. Başta Aydın Valiliğimiz olmak üzere Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları, İl Milletvekillerimizle birlikte tarımsal kuraklığa karşı hep birlikte topyekün mücadele ettik. Bu çok önemli. Kolay kolay birliktelik sağlamayacak bütün paydaşlar bira araya geldi. Hep birlikte Aydın’ımızı düşündük. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Alınan tüm kurallara bütün çiftçilerimiz uyarak ürünlerini bu zor şartlarda yetiştirdi. Çiftçilerimiz bu konuda takdire şayan bir iş yaptılar. Çiftçilerimiz, tarımsal kuraklığa karşı tabiata karşı mücadele etti. Zor bir sınav verdi. Sonuçta bu sınavı biz geçtik. İnşallah bir daha böyle kötü bir yıl yaşamayız. Bundan sonra yeterli yağmurlarımız olur, barajlarımız dolar. Önümüzdeki yıl daha sıkıntısız, daha bereketli bir sezon olur inşallah.” dedi.