Geçen yılın kasım ayında yasalaşan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılarak, internetten satanlara vergi muafiyeti tanındı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çetindoğan, pandemi sürecinde uzun süre kapalı kalan esnaf için ise, “Esnaflar 20 ay kaybetti. Esnafın bunu toparlaması için can suyuna ihtiyacı var” dedi.


‘TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ’


Esnaf ve sanatkarlar olarak kendilerini geliştirmek ve yenilemek durumunda olduklarını, teknolojiye ayak uydurmak zorunda olduklarını söyleyen Başkan Çetindoğan, “Biz bu yasayı bekliyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bununla ilgili 6 ay önce bir açıklama yapmıştı. Ama bu sadece basit usulle ilgiliydi sonra bunun çerçevesini genişlettiler. Ben birlik başkanı olduğum günden bu yana söylüyorum, biz esnaf ve sanatkarlar olarak kendimizi geliştirmek, değiştirmek ve yenilenmek zorundayız. Teknolojiye ayak uydurmak zorundayız. Çünkü çağ teknoloji çağı. Çünkü insanlar ekmeği bile ayağına getiriyor. Salgın hastalık Covid-19’dan dolayı bu sisteme döndü” şeklinde konuştu.

‘ESNAF VE SANATKARLAR BU MEMLEKETİN ORTA DİREĞİDİR’


Esnaf ve sanatkarlar olarak AVM ve mahallerdeki market zincirlerinin eleştiren Çetindoğan, “Biz şimdi AVM’lere karşı mıyız? Evet. Ne diyoruz Avrupa’daki gibi olsun diyoruz. Ben İtalya’ya gittim AVM’ler şehirden 20 km uzakta. Zamanında burada da bu yapılmalıydı, yapılmadı. Şimdi tedbirini alıyorlar ama iş işten geçti. Bir diğer husus bütün mahallerde ekspres var. Bu ekspreslerin olmaması gerekir. Bakkal dükkanı gibi 50 tane ekspres var böyle olunca bakkalı yaşatabilir misin? Yaşayamazsın. Bir bakıyorsunuz o ekspreslerde çaydanlık, kaşık, süpürge var. Yapacaksa bir iş yapacak. Bütün malın tüm çeşidini doldurup küçük esnafı açıkta bırakırsanız olmaz. Biz her zaman diyoruz esnaf ve sanatkar bu memleketin orta direğidir. Ahi Evran geleneğinden gelen esnaf ve sanatkarlara sahip çıkmalıyız. Son zamanlarda sağ olsun hükümetimiz bizi yaşatmak için belli adımlar atıyor. Yetiyor mu? Yetmiyor. Hükümetimiz her konuda elimizden tutmaya çalıyor Allah razı olsun” diye konuştu.

‘ESNAFIN KENDİSİNİ TOPARLAMASI İÇİN CAN SUYUNA İHTİYACI VAR’


Pandemi tedbirleri kapsamında 20 ay gibi uzun bir süre kapalı kalan esnafın, kendisini toparlaması için can suyuna ihtiyacı olduğunun da altını çizen Çetindoğan, “20 ay boyunca iş yerini hiç açamayan esnaflarımızı oldu. Kepenk bir kapandı hep kapalı kaldılar. Biz 1 senede ayağa kalkabilir miyiz? Kalkamayız. Bizim en az 2 seneye ihtiyacımız var. Çünkü 20 ay sadece kaybettik. Bize bir an önce can suyu verilmeli. Esnafa, sanatkara, iş yeri kapatanlara faizsiz can suyu bekliyoruz. Desinler ki bize bunu 1 sene sonra ödemeye başlayacaksın. Biz o zaman farklı bir yere geliriz. Hiç olmazsa boşalan raflarımızı doldururuz. Esnafın şimdi rafı boş, dolduramıyoruz. Ne kadar iş yaparsak yapalım, istediği kadar hareketli geçsin 50 liraya aldığımız bir şeyi 150 liraya alıyorsun artık. Böyle bir sisteme de girdik. Şimdi perakende yasasını bekliyoruz. Bu yasasının mutlaka çıkması lazım. Hem çiftçinin korunması, esnafın korunması, hallerin gözetim altına alınması bakımdan bir an önce perakende yasasının çıkmasını bekliyoruz. Dediğimiz gibi yavaş yavaş bazı şeyler yapılıyor. Biz de esnaf odası, birlikler odası olarak esnafımız ne istiyorsa bizden ne talep ediyorsa önce milletvekillerimiz, hükümetimiz, bakanlık hep beraber bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.