Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) haftalık toplantısında ‘ölmez ağaç’ olarak anılan zeytin konuşuldu. Aydın’ın en önemli tarım ürünlerinden biri olan zeytinin konuşulduğu toplantının konuğu Dr. Ayşe Günbey Şerifoğlu oldu.

ZEYTİNİN MİTOLOJİK ÖYKÜSÜ ANLATILDI

Toplantıda Şerifoğlu, zeytinin tarihçesini, antik dönemden günümüze zeytinin işlenmesini, mitolojik öyküsünü, yağ çıkarma şekillerini, zeytin türlerini, anıt zeytin ağaçlarını, dünyadaki zeytinyağı üretimi ve tüketimini anlattı. Söyleşi hakkında bilgiler veren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Kuşadası Belediyesi’nde kimyagerlikten başlayarak, başkan yardımcılığına kadar farklı görevlerde bulunan Şerifoğlu, birçok projeye katkı yapmış ve emekliye ayrıldıktan sonra da Memecik zeytinyağının markalaşması ve agroturizmin gelişmesine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Tarımda Kadın Kooperatifi yönetim kurulu başkanlığını da yürüten Şerifoğlu sunumunda Kutsal Kitapların Ölmez Ağacı Zeytin’in tarihçesini, antik dönemden günümüze zeytinin işlenmesini, mitolojik öyküsünü, yağ çıkarma şekillerini, zeytin türlerini, anıt zeytin ağaçlarını, dünyadaki zeytinyağı üretimi ve tüketimini anlattı. Zeytin, tarım ve agroeko turizmle ilgili bilgi verdi.” dedi.

“MEMECİK ZEYTİNİ KORUNMALI”

Başkan Sürücü, açıklamasını şu şekilde devam etti: “Şerifoğlu, zeytini ve zeytinyağını daha iyi tanıtmak ve pazarlamak için Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi, zeytinyağı zurizmine önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Kuşadası Değirmen Çiftliğinde bulunan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi’nin, zeytini, zeytinyağını ve geçmiş uygarlıklardan günümüze zeytin işçiliğini anlatan çok önemli bir yer olduğunu, zeytin turizminde de ana duraklardan biri olarak önemli işlevi bulunduğunu söyledi. 80’li yıllar sonrası zeytinliklerin kıyı turizmi uğruna feda edildiğini, polifenol değeri yüksek olan Memecik zeytin ağaçların korunması gerektiğini belirtti. Ege mutfağından zeytinyağlılarla ilgili örnekler vererek, sürdürülebilir turizm geliştirme ve kadın kooperatiflerinin önemini örneklerle anlattı.”

TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

Sürücü, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Tarımda Kadın Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Özlem Çetin Aslan da üreticilik yaptığı Milas bölgesindeki zeytinciliğin durumu hakkında bilgi verdi. Memecik zeytinyağının Türkiye’de ve dünyada hak ettiği yere getirmek için gayret gösterdiklerini, sadece iyi bir marka olmak değil aynı zamanda iyi bir rol model olarak kırsaldaki üreticiyi de kaliteli ve sağlıklı zeytinyağı üretmeleri için teşvik etmek istediklerini söyledi.” Sunumdan sonra Dr. Ayşe Günbey Şerifoğlu’na, ADÜ Kuşadası Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aziz Bostan tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.