Germencik Ziraat Odası’na ait, 7 Eylül Mahallesi’nde yer alan hizmet binası, 2015 yılında dönemin aynı zamanda hem Ziraat Odası, hem de Belediye Başkanı olan Ümmet Akın tarafından 15 yıl süre ile belediyeye kiralandı. Oda ve belediyenin ortak kullandığı binanın imar planı da yine Akın döneminde meclis kararı ile belediye hizmet alanı olarak değiştirildi. 2019 yerel seçimlerinde göreve gelen Belediye Başkanı Fuat Öndeş, binayı kamulaştırmak için Germencik Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, bilirkişi raporunda belirlenen kamulaştırma bedelinin belediye tarafından 5 Kasım’a kadar oda hesabına yatırılmasına karar verdi.

“İKİ TARAFIN DA YARARINA OLACAK”


Belediye Meclisi’nin bu ayki toplantısında binanın kamulaştırması ile ilgili İller Bankası’ndan kredi kullanılması gündeme gelirken, söz alan Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Hicran Tütüncü, binanın satış raiç bedelinin piyasa koşullarına göre çok düşük olduğunu iddia etti. Binayı belediyenin 8 yıl daha kullanma hakkı olduğunu dile getiren Tütüncü, oda ve belediyenin karşılıklı anlaşma yoluyla tekrar durumu değerlendirmesini uygun bulduklarını ifade etti. Binanın imar değişikliğini iptal etmek için oda yönetiminin dava açtığını kaydeden Tütüncü, “Mahkeme hala devam etmektedir. Bu açıdan bakıldığında kamulaştırmanın sağlıklı sonuçlanması için idari mahkemenin sonucunun beklenmesinin iki tarafın da yararına olacağını belirtmek isteriz” dedi.

“AMACIMIZ BİR YERİ FETHETMEK DEĞİL”


Tütüncü’ye cevap veren Belediye Başkanı Öndeş, çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Öndeş, "Bir belediye meclis üyesinin kamulaştırmaya karşı çıkması beni üzer. Ben bir belediye başkanı olarak belediye binası almaya çalışan biriyim. Hali hazırda Ziraat Odası’nı mağdur edecek bir durum yok. Ben ve meclis üyelerimiz Ziraat Odası üyesiyiz. 7 bin 252 kişi Ziraat Odası’na üye olabilir. Ben 7 bin 252 kişi de dahil olmak üzere 45 bin kişinin belediye başkanı olarak konuşuyorum. Bu bina ne bizim şahsımıza aittir ne de Ziraat Odası başkanının şahsına aittir. Ziraat Odası Başkanlığının ve Belediyemizin kendine ait bir binası olması, hizmetlerin daha verimli olması bizlerin en büyük isteğidir. Bu bölge belediye hizmet binası olarak imarda onaylanmış. Bizler Ziraat Odası’nın buradan uzaklaşmaması için onlar adına İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü binasının yakınında bir binanın bilirkişisini yaptırdık. Ödeyeceğimiz para ile burayı satın alabilir ve dekorasyonunu dahi yaptırabilirler. Bunun herkese faydası olacak. Amacımız bir yeri fethetmek değil. Çiftçiye en çok destek olan belediye biziz. Bu bağlamda da Ziraat Odası Başkanı ile kurdelesini birlikte keseceğimiz bir binayı Ziraat Odası Başkanlığımıza kazandırmak istiyoruz. Burada bir düğüm var. Biz bu düğümü çözelim diye mücadele ediyoruz. Fikrinize saygım var ama Ziraat Odası üyeleri dahil herkes başımızın tacıdır" ifadelerini kullandı.