2019 yılı Aralık ayında dikilen Lavandula angustifolia türü lavantalara ait Sevtopolis, Drujba ve Yubileina çeşitlerinin ilk hasat yılındaki ortalama verimlerinin 20-25 kg/da taze saplı yaş çiçek, 4-5 kg/da sapsız kuru çiçek olarak gerçekleştiği bilgisi verildi. İlk hasat yılı olmasına rağmen kuru çiçekte yüzde 5 uçucu yağ elde edildiği vurgulandı. Lavanta bitkisinin çok yıllık bir bitki olduğu 4-5 yaşında tam verime geldiği kaydedildi.

“LAVANTA KARACASU’YA UYUM SAĞLADI”

Yapılan analiz raporunda, “İlk yıllarda bitkinin vejetatif olarak gelişiminin sağlanmalı daha sonraki yıllarda verim hedeflenmelidir. Bu sebeple ilk 2-3 yıl daha çok vejetatif gelişmeyi teşvik edici uygulamalar yapılmalıdır. Bölgede ilk kez lavanta dikimi yapıldığı için vejetatif gelişmeyi teşvik edici uygulamalar gözardı edilmiş bir an önce lavanta çiçeklerinin görülmesi hedeflenmiş ve bitkinin bölgeye adapte olup olmayacağı gözlemlenmiştir. İlk iki yıllık veriler değerlendirildiğinde bölgeye adapte olduğu görülmüştür. 2-3 yıl içerisinde dekara ortalama 400-600 kg taze saplı çiçek verimi ve dekara 8-10 litre uçucu yağ verimi değerlerine ulaşılması beklenmektedir. İlk uçucu yağ analiz sonuçlarına göre önemli bileşenlerin oranları çeşitlere göre değişmekle birlikte uçucu Yağ Bileşenleri Yüzde Camphor 0,2-0,6 Linalyl acetate 35-43 Linalool 22-30 Lavadulyl acatate 1-4,5 olarak gerçekleşmiştir" denildi.

İLÇEYE DEĞER KATMAYA DEVAM

İlçeye yeni bir alternatif bitki kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve parti basın sözcüsü olarak görev yapan Emin Akkın, “Araştırmalarımız sonucu toprağa uyumlu olduğunu gördük ve 2019 yılında 450 kök olarak dikimi gerçekleştirdik. Dikimin ardından 2 yıl geçtikten sonra ilk hasadımızı gerçekleştirdik. İlk hasada göre gayet verimli oldu. Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde ürünümüzün yağını çıkarttık. İlk hasat yılı olmasına rağmen kuru çiçekte yüzde 5 uçucu yağ oranı elde ettik. Bu da son derece güzel bir değer. Ürünümüzde yapılan analiz sonucu verilen raporda lavanta bitkisinin Karacasu coğrafyasına adapte olduğu görüldü. Bu da ilçemiz için bir kazanç. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz, ilçemize değer katmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.