Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında 2021 yılında yapılan şap aşısı sonbahar bölümü Nazilli’de başladı. Nazilli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Sunay Güler öncülüğünde aşılamalara katılan ekipler, büyükbaş hayvanlarda verim düşüklüğüne ve ölümlere dolayısı ile ekonomik kayba sebep olan şap hastalığından korunmak amacıyla yürütülen aşılama kampanyasının sonbahar dönemi aşılarını yapıyor. Kırsal mahallelerde sahipli kedi ve köpeklere de istenildiği takdirde kuduz aşısı uygulanıyor.

AŞILAMA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR


Aşılama hakkında bilgiler veren Nazilli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler, “Hayvan hastalıklarından korunmanın en önemli ayağı aşılamadır. Bu bakımdan, Bakanlığımız tarafından belirlenen programlar dahilinde hayvan hastalıklarına karşı hazırlıklı olmak ve hastalıklarla mücadele etmek amacıyla ülkemiz genelinde aşılama çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda, Nazilli ilçe genelinde de büyükbaş hayvanlarda verim düşüklüğüne ve ölümlere dolayısı ile ülkemizde ekonomik kayba sebep olan şap hastalığından korunmak amacıyla yürütülen aşılama kampanyasının sonbahar dönemi başlamış bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

ZORUNLULUĞA DİKKAT ÇEKTİ

Yetiştiricilerin büyükbaş hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunu da hatırlatan Sunay Güler, şunları kaydetti: “Yetiştiricilerimizin şap aşısı dahil olmak üzere tüm programlı aşılamalarda işletmelerindeki hayvanlarını aşılatmaları zorunludur. Şap aşısı uygulanmamış olan hayvanlar iller arası nakledilemez ve buzağı desteklemesinden faydalanamaz. Ayrıca, yetiştiricilerimizin şap aşılama programına katılım sağlaması, İlçemizde bu hastalığı önleyebilmek için çalışan hayvan sağlığı ekiplerimize yardımcı olması çok büyük bir önem taşımaktadır. Yetiştiricilerimizden isteğimiz muhtarlarımız aracılığı ile önceden haber verdiğimiz mahallelerde bulunan hayvanlarını o gün içerisinde dışarıya çıkartmamaları ve ekiplerimize yardımcı olarak hayvanlarını aşılatmalarıdır.” “HEDEF 27 BİN 31 AŞI” Güler, sözlerini şöyle tamamladı: “Aşılama çalışmalarımız İlçe Müdürlüğümüz hayvan sağlığı ekipleri tarafından büyük bir titizlikle yürütülmektedir. Bugüne kadar sonbahar aşılama döneminde 18 bin 500 adet hayvan aşılandı. Hedefimiz İlçemizde bulunan 27 bin 31 adet büyükbaş hayvan mevcudunun tamamının aşılanması ve yüzde 100 başarı ile bu aşılama döneminin tamamlanmasıdır.”