Sonbahar mevsiminin gelmesiyle beraber grip ve soğuk algınlığı hastalıkları baş göstermeye başlarken vatandaşların vazgeçemedikleri aktarlar hastalıklar için hazırlıklarını tamamladı. Hangi hastalığa hangi bitkinin iyi geleceğini tavsiye eden aktarlar, insanlar için şifa kaynağı oluyorlar. Nazilli’de yaklaşık 6 yıldır faaliyet gösteren Doğal Yaşam Aktarcılık işletmecilerinden biri olan Deniz Öncü, özellikle sonbahar mevsiminin gelmesiyle ve kışa geçiş dönemlerinde öksürük ile karşı karşıya kalındığını söyleyerek vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

‘EKİNEZYA VE ZENCEFİL DOĞAL ANTİBİYOTİKLERDİR’

Öksürük için öncelikli bitkilerin arasında yer alan zencefilin kullanımı ve faydaları ile ilgili açıklamada bulunan Öncü,” Kış mevsimi artık kendini hissettirmeye başladı. Müşterilerimizin bize başvurduğu öksürük, boğazda ağrı, gribal enfeksiyon üzerine şikayetler ve neleri kullanacakları oluyor. Biz bunun için öncelikle önerdiğimiz bitkiler arasında zencefil geliyor. Zencefil, özellikle üst solunum yolları, astım, bronşit gibi problemlerde önerdiğimiz ürünlerin başında geliyor. İster kaynatarak çayını tüketebiliyoruz, istersek balla rendeleyerek tüketebiliyoruz. İkincisi ise ekinezya diye bir bitkimiz var. Ekinezya doğal antibiyotiktir. Mide ağrısında özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmede, öksürük ve enfeksiyonlarda üst solunum yollarının açılmasında bire bir etkilidir. Çok faydalı bir bitkidir. Zencefil ve ekinezya birlikte kullanılacağı zaman yüzde 60 daha yüksek bir fayda sağlıyor” dedi.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ GEREKİYOR’

Eski yıllardan günümüze kadar halen daha günümüzde özellikle bebeklerin öksürük sorunları için faydalı bir diğer ürün olan akgünlük hakkında bilgi veren Öncü, “Annelerimizin eskiden bu yana kullandıkları akgünlük ağaç akması olan özellikle bebeklerin öksürüklerini kesmede faydalıdır. Tavada eritilerek pamuk yolluyla broşlarımızın olduğu yere konduğunda bir günde öksürüğümüzü kesiyor. Öksürüğümüzün tekrarlamaması için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bu da tabi ki keçi boynuzu ve özü, andız pekmezi bunlarla mümkün oluyor. Tabi bağırsaklarımızı ve midemizi yumuşatmada zencefilin faydası olduğu gibi ama en çok da ıhlamurun faydası var. Özellikle çiçekleri ya da yapraklı ıhlamur günde bir bardak içildiğinde bağırsakları ve mideyi yumuşatıyor. Mide ağrılarını alıyor. Bunların içerisine ada çayı ve kekiği ekleyebiliriz. Bu ürünleri isterseniz ayrı ayrı isterseniz kış çayı olarak da müşterilerimize temin ediyoruz” şeklinde konuştu. Öncü, son olarak ise E vitamini, C vitamini ve mineral içeriğiyle sağlığımıza oldukça faydalı olan Andız Pekmezi’nin çok kuvvetli bir antioksidan olduğunu söyledi. Öncü, “Andız pekmezi, üst solunum yolları hastalıklarında yaşanan balgamı sökmeye yardımcı olur. Andız pekmezi de aynı çam kozalağı gibi üst solunum yollarını açmada, mide rahatlamasında, astım, bronşit gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili bir rol oynar” dedi.