Şanlıurfa'nın ardından en fazla pamuk üretiminin yapıldığı Aydın'da pamuk üreticisinin yüzü, kuraklığa rağmen gülüyor. Yaşanan kuralıktan dolayı bu yıl sulama sezonu boyunca sulama birliklerinden sadece iki kat su alabilen çiftçileri, zor şartlar altında ürettikleri pamuğun rekolte ve fiyatı memnun etti. Üreticileri, artan gübre ve zirai ilaç fiyatları ise endişelendiriyor.

"PAMUKÇU SEVİNÇLİ"

İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, 2021'in pamuğun altın yılı olduğunu söyledi. Geçmiş yıllara baktıklarında pamukçuluğun sıkıntılı bir iş olduğunu belirten Kaykı, "Ama biz üretime devam ettik. Geçen yıl başlangıç fiyatlarımız 4 lira 20 kuruş, 4 lira 30 kuruştu. Bu fiyatlar 6 liraya kadar çıktı. Tabi bu yıl üretime tekrar devam ettik. Ümidimiz pamuğun iyi para yapmasıydı, tabi başlangıçta 10 lira çok iyi para. Şu anda 11 lira 50 kuruş. Pamukçu sevinçli" dedi.

"REKOLTEMİZ ÇOK İYİ"

Başkan Kaykı, pamuğun fiyatının yanı sıra rekoltesinden de memnun olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Rekoltemizin kuraklıktan dolayı düşük olacağını düşündük. Allah bereket versin rekoltemiz çok iyi. Bugün dönümde 550, 600 kilogramı görüyoruz."

"ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÜRETTİK"

Kuraklıktan dolayı bu yıl pamuğu çok zor şartlar altında ürettiklerini ifade eden Başkan Kaykı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sulama birlikleri iki kat su verdi. Biz gecemizi gündüzümüze kattık. Traktörle, pancarlarla gece gündüz su yaptık. Mahsulümüzü ürettik, bu hale getirdik."

HÜKÜMETE SESLENDİ

"Bütün çiftçilere hayırlı sezonlar diliyorum. Allah şu pamuğun parasını herkese yemeyi nasip etsin" diyen Başkan Kaykı, hükümete seslenerek, gübre ve ilaç fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

"PAMUK FİYATININ ARTACAĞINA İNANIYORUM"

Üretici Süleyman Arslanoğlu da, 44 dönüm alanda, pamuk üretimi yaptığı dile getirerek, "Bu yıl gerçekten çok güzel fiyatlar. Gübre, ilaç sıkıntımız o. Pamuk altın yılını gerçekten yaşadı. Daha da ben bunun fiyatının çıkacağını tahmin ediyorum" dedi. Pamuk değer kazanırken, makineli hasat sırasında yerlere dökülen pamukları ise kadın tarım çiftçileri topladı.