18 Ekim’de yapılacak olan Genel Kurul öncesi, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Hukuk Müşaviri İlker Ünsever, KUTO Meclis Başkanı Bülent İlbahar, TÜRSAB Aydın Bölge Temsil Kurulu Başkanı Eda Yurtcan, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Süleyman Gacar ve KOMER hissedarlarının katılımıyla bir toplantı yapıldı.

KOMER'İN KURTARILMASI İÇİN ÇIKIŞ YOLLARI ARANIYOR


Toplantılar düzenlenerek çürümeye terk edilen, hacizler nedeniyle demirbaşları götürülen KOMER’in borçlarından kurtarılması için çıkış yolları aranırken, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Hukuk Müşaviri İlker Ünsever, toplantı öncesinde Ulusal bir gazeteye Aydın ve Kuşadası için büyük önem taşıyan KOMER ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aydın ve Kuşadası için ayrı bir katma değer olan, 500 milyona mal olan, Türkiye kongre turizminin lokomotifi olarak gösterilen, Avrupa'nın 3., Türkiye ve Doğu Akdeniz'in en büyüğü Kuşadası Kongre Merkezi’nin (KOMER) çürümeye terk edilmesinin sorumlusunun Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy olduğunu söyledi.

TÜRSAB HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI YAPMAYA HAZIR


KOMER’in yüzde 43 ile büyük ortağı TÜRSAB’ın Hukuk Müşaviri İlker Ünsever, TÜRSAB’ın Kongre Merkezi’ni yaşatmak istediğini, borçların işletilmesinin devri açısından bir sıkıntı yaratmadığını, merkezin ayağa kaldırılması için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını söyledi. Ünsever, çözümsüzlüğün sorumlusunun yüzde 33’lük hisseye sahip olan Kültür ve Turizm Bakanlığı değil, bizzat bakan Mehmet Ersoy olduğunu aktardı. Bakanlık tüzel kişiliğinin yatırımı sürekli desteklediğini, Bakan Ersoy’un atanmasından sonra hem KOMER, hem de İstanbul’daki Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde sorunlar ve engellerle karşılaştıklarını belirtti.

“TÜRSAB'IN YATIRIMLARINI KAYBETMESİNİ İSTİYOR''


TÜRSAB’ın yatırımlarını kaybetmesinin istendiğini söyleyen Ünsever, “TÜRSAB’ın işletmekte olduğu ve ortaklığını sürdürdüğü iki yapı var. Bunlardan biri 70 ortaklı İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi (UKTAŞ) şirketi, bir tanesi de 200 ortaklı KOMER. Bakanlığın TÜRSAB ile ortak olduğu Lütfi Kırdar’da da aynı sorun var. Bakanlık TÜRSAB’ı oradan tahliye etmek için hukuki mücadele veriyor. KOMER’de 2019’un başından itibaren TÜRSAB hedef alınınca, insan ister istemez TÜRSAB’ın bu kadar borç batağına girmesine neden olan bu yatırımları kaybetmesini istedikleri sonucuna çıkıyor” diyerek Ersoy bakan oluncaya kadar, bakanlık ile bir sorun yaşamadıklarını söyledi.

'BU YANLIŞ DAVRANIŞ DEVLETİN DEĞİL BAKANIN TAVRI'


TÜRSAB’a yönelik baskının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tüzel kişiliğinden kaynaklanmadığını dile getiren Ünsever, “Bugüne kadar bakanlık hep vardı, hem Lütfi Kırdar, hem de KOMER’de yatırımları destekledi. Bugün bu böyle olduysa bunu bakanlığın tüzel kişiyle bağlamamız ne kadar doğru olabilir. Bakanlık yerinde duruyor, değişen tek bir şey var oda bakanın tavrı. Bu tavrı devletin tavrı olarak değerlendirmek de yanlış olur. Devletin tavrı niye olsun? Her yere biri şeyler ve yatırımlar yapmak isteyen devlet, bu kadar büyük yatırımla yapılan bir tesisi yok etmeye atıl duruma getirmeye, harcanan kaynakları israf etmeye niye karar versin ki?” diye sordu.