Nazilli ve çevresinde 800’ün üzerinde faaliyet gösteren çay ocakları ve kahvehaneler dünden itibaren yeni tarifeye geçti. Pandemi nedeniyle kapalı kaldıkları 16 ay boyunca kahveci esnafının zor duruma düşerek kirasını ödeyemez hale geldiğini açıklayan Nazilli Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Birol Şenkal, pandeminin en büyük mağdurlarının kahveciler olduğunu söyleyerek içinde bulundukları durumun çok ağır olduğunu belirtti.

‘PANDEMİDEN EN ÇOK ZARARI KAHVECİLER GÖRDÜ’


Kahvecilerin pandemi sürecinde hep kapalı kaldığını ve birçok kahveci esnafının evine ekmek götüremediğini açıklayan Başkan Şenkal, ”Evden dışarı çıkamaz duruma gedik. Pazar masrafı göremez hale geldik. Kendimden pay biçiyorum bu pandeminin en büyük mağduru kahveciler. Bunun yanında servisçiler ve kantinciler de var. Biz hep kapalı kaldık. Bazı meslek grupları açıldı kapandı veya hizmet verdi, açık olarak hizmet verdi ama biz hep kapalı kaldık. Onun için bu beyanda dükkanlarımız kira evlerimiz kira bunları karşılayamadık. Kredi kartlarımız tavan yaptı. Kredileri ödeyemez duruma geldi. Allah kahveci esnafımızın yanında yar ve yardımcısı olsun. Biz yöneticiler olarak kahvecilerin hakkını savunmak zorundayız. Aldığımız kahve 40 liraydı şimdi 100 lira. 20 liraya aldığımız çay şu an 50 lira. Giderlerimiz fazla masraflarımız fazla. Pandemiden önce yanımızda çalışan eleman 50-60 liraya çalışıyordu. Şu an 100 liradan aşağı kahveci eleman yevmiyesi yok. Bir mekanın ortalama kirası 2 yıl önce 1000 lira ise 2000 lira oldu” dedi.

“ÜZÜLEREK ZAM YAPMAK MECBURİYETİNDE KALDIK”


2,5 yıldır zam yapılmadığını açıklayan Şenkal, artan maliyet ve işçilik fiyatları karşısında daha fazla dayanamadıklarını belirterek, kahveci müşterilerinden anlayış beklediklerini söyledi. Şenkal açıklamasında “Nazilli’de kahvehanelerimiz bugün yeni fiyat tarifimize geçti. Çaylarımız 2 lira kahvelerimiz 4 lira oldu. Bundan 3 sene önce çay 1 buçuk liraydı kahve 2 buçuk liraydı. 2 buçuk seneden beri zam yapmıyoruz. 2 buçuk sene zam yaptığımız sırada çayın kilosu 18 liraydı şu an kaliteli bir çayın kilosu 45 -50 lira. Bizim kahvehanelerimizde kaliteli çaylar olduğu için 45 50 liradan aşağıya çay yok. Şimdi maliyetlerimiz yükseldi. Bunun hesabını yaparsak, 1 buçuk liraya çayları sattığımız zaman çayın kilosu 18-20 liraydı şu an çayın kilosu 45-50 lira. Aşağı yukarı yüzde 25 zam oldu. Bunun arkasından da yakın bir zamanda da kahvelere zam geldi kahvelerin kilosu 35-40 liraydı şimdi kahvenin kilosu 100 lira. Kaliteli bir kahve yaparsak 60-70 tane kahve çıkar 1 kilo kahveden. Bunun zaten tüpü var, ocağı var, şekeri var, dükkanın gideri var, eleman parası var, sigortamız var, Bağ-Kur’umuz var, elektrik paramız var, su paramız var. Kısacası bir sürü giderimiz var. Bu yüzden bizim ayakta durabilmemiz için 2 buçuk liraya sattığımız kahveyi şu an 4 lira yaptık. Aslında 5 lira olması lazım. Bazı çevre il ve ilçelerde 5 lira yapmışlar biz 4 lira yaptık. Yüzde 55-60 oranında zam yapmak zorunda kaldık” şeklinde konuştu.