Bir bölümü basına kapalı yapılan toplantıda Çavuşoğlu'na yoğunlukla Kuşadası Kongre Merkezi’nin (KOMER) geleceği ile ilgili sorular yöneltildi. STK temsilcilerinin yaşanan sıkıntıları basına kapalı konuşmada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ilettikleri öğrenildi.

“BM DEĞİŞMEZSE, MİLLETLER BİRLİĞİ GİBİ KAYBOLUP GİDECEK”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) değişmesi gerektiğini, aksi takdirde Milletler Birliği gibi kaybolup gideceğini, tüm dünyada var olmak için aktif bir dış politika izlemek gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, “Dünyadaki çatışmaların yüzde 60’ının yaşandığı bir coğrafyada aktif olmak zorundayız, bu nedenle milli bir politika izliyoruz. Nasıl bir Türkiye, nasıl bir dünya bizi bekliyor? Salgın başladığı günden bu yana hem kendimiz çalışıyoruz, hem de dünyadan uzmanlara görüşler soruyoruz. Makaleler, kitaplar yazıp yazdırıyoruz. Rekabetçi bir dünya mı? Rekabet mi, iş birliği mi çıkacak. Bölgemiz bizim için bir tehdit midir, sınama mıdır ya da bir fırsat mıdır? Yoksa iş birliği mi ön plana çıkacak? Çok taraflılık mı hakim olacak yoksa Trump dönemi gibi tek taraflı politikalar mı hakim olacak? Yeni yönetimle birlikte çok taraflılık biraz daha ağır basmaya başladı” ifadelerini kullandı.

“ULUSLARARASI SİSTEMİN GÜÇLENMESİ VE YENİLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ "

Türkiye’nin her zaman iş birliğinden, etkili, güçlü ve etkin birçok taraflılıktan yana olduğunu belirten Çavuşoğlu, küresel sistemi sert sözlerle eleştirdi. Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Küresel sistemin eksiklikleri var. Yanlışlıkları, çifte standartları var, ikiyüzlülükler had safhada. Bunlar dünyanın gerçekleri. Avrupa içinde birbirlerine yönelik de bunu görüyoruz. Ama biz bunlar var diye uluslararası sistemden çekilecek değiliz. Tam tersine uluslararası sistemin güçlenmesi ve yenilenmesi için çaba sarf ediyoruz.”

"BU ADALETSİZLİKTEN HERKES ÇEKİYOR"

Birleşmiş Milletler’in günümüzde hiçbir sorunu çözemediğini belirten Çavuşoğlu, “Hiçbir konuda ön alamıyor. Hiçbir çatışmayı engelleyemiyor. Özellikle de güvenlik konseyinin veto hakkı ve oylama sisteminin değişmesi lazım. Bunlar değişmezse BM yavaş yavaş milletler birliği gibi kaybolup gider. Onun için biz 50 yılda çok şey değiştiğini söylüyoruz. Biz de 60 sene önceki Türkiye gibi davranamayız. Cumhurbaşkanımızın yazdığı ‘Daha adil bir dünya mümkün’ kitabı büyük ilgi gördü. Bu sadece bizim değil bu dünyanın vicdanın sesi. Bu adaletsizlikten herkes çekiyor” şeklinde konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Kuşadası temasları çerçevesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, Hanım Camii'nde kıldığı cuma namazının ardından ilçeden ayrıldı.