Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Hatice Muti ve kardeşi Tuğba Enginyurt, eşine az rastlanan bir girişimcilik başarısı gösterdi. Cilt rahatsızlıkları yaşayan Muti ve Enginyurt, doğal ve sağlıklı ürünler üretmek için çalışma başlattı. Kentte yetişen zeytinyağı ve incirin çekirdek yağının yanı sıra saf Hindistan çekirdeği yağından Muti ve Enginyurt, sabun, deterjan ve yüzey temizleyici üretmeye karar verdi. Altı yıl boyunca ortaya koydukları çalışmaların ardından Muti ve Enginyurt, hayallerini kurdukları tesisi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aydın İl Müdürlüğü’nden aldıkları 340 bin liralık hibe desteğiyle kente kazandırdı. Demirciler Sitesi’ndeki tesiste yöresel ürünlerden sabun, deterjan ve yüzey temizleyicileri NatureWash markası adı altında üreten Muti ve Enginyurt, Aydın ve ülke ekonomisine büyük bir katma değer oluşturacak olan tesisin açılışını düzenlenen törenle gerçekleştirdi. Törene KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger ve davetliler katıldı. Törende davetlilerle yakından ilgilenen Muti ve Enginyurt kardeşler, İl Müdürü Dülger ve davetlilere tesisi gezdirerek bilgi verdi. Törende konuşan KOSGEB İl Müdürü Dülger, Hatice Muti ve Tuğba Enginyurt kardeşleri, böyle bir tesisi Aydın’a kazandırmalarından dolayı tebrik etti.

“GÜZEL BİR GİRİŞİM OLDU”


Tesisteki makine teçhizatların tamamını KOSGEB desteğiyle kendilerine sunduklarını belirten Dülger, “Güzel bir girişim oldu. Pandemi sonrasında doğaya zarar vermemenin çok daha önemli olduğu bir duruma geldik. Sağlıklı ürünlerin çok önemli hale geldiği bir konumdayız. Bu noktada doğaya saygılı, doğa dostu ürünleri geliştiren kadın girişimcilerimizi tebrik ediyoruz. Yöremiz, özellikle tarım ürünlerinin üretildiği bir bölge. İncir, zeytin ve kestane başta olmak üzere birçok tarım ürünü var. Ancak bu tarım ürünlerinden nitelikli sanayi ürünü üretilmesi gerekiyor. Burada da girişimcimiz, kullanılmamış saf zeytinyağından, saf Hindistan cevizi yağından, saf incir çekirdeği yağından çeşitli ürünler üretecek. Yöremizde üretilen ürünlerin özlerini çıkartarak bunları kimya sanayi ile kozmetiğe dönüştürecek. Sabun, deterjan, yüzey temizleyici üretecek. Bu noktada da girişimcilerimiz, cildimizde kalıntı bırakmayan, en büyük organımız olan cildimize zarar vermeyen ürünler üretecek. Naturawash adıyla güzel de bir marka yarattı. Girişimcilerimize toplam 340 bin TL destek sunacağız. Diğer programlarla da girişimcimizi desteklemeye devam edeceğiz. Aydın’ımıza hayırlı olsun.” dedi.

“CİDDİ BİR KİMYA EKİBİ OLUŞTURDUK”


Altı yıl sabunlar üzerinde bir araştırma yaptığını kaydeden 33 yaşındaki Tuğba Enginyurt, “Araştırmalarım, deterjanların ne kadar temiz içerikli olduğuna yönelik araştırmalarla devam etti. Deterjanların cilde zarar verdiğini araştırmalarım sonucunda gördüm. Bu doğrultuda bir arayış içerisine girdim. Aydın’da yaşamış olmanın güzelliğiyle zeytinyağı ve Arap sabunu ile ‘biz neler yapabiliriz?’ üzerinden yola çıktım. Otoimmun rahatsızlığım nedeniyle bu süreç hız kazandı. Ben otoimmun rahatsızlıklığıyla mücadele ediyorum. Bu rahatsızlığın bir yerde toksik maddelerin sebep olduğu, yapay endüstriyel ürünlerin neden olduğuyla araştırmamın sonucunda, artık ürünlerimize hız verdik. Ciddi bir kimya ekibi oluşturarak Ankara ve İstanbul’da çalışmalarımızı yaparak biz güzel bir formülasyon ortaya koyduk.” diye konuştu.

“ANA MADDENİN YÜZDE 70’İNİ BEN OLUŞTURUYORUM”


Hammaddenin yüzde 70’ini kendisinin ürettiğini ifade eden Enginyurt, “Gerçek natürel zeytinyağından ürettiğim hammadde üzerinden de işleyerek 5 kola ayırıyorum. Bulaşık deterjanı, bulaşık makinesi jel deterjanı, çok amaçlı yüzey temizleyici ve konsantre çamaşır deterjanını artık 5 kola ayırıyorum ama ana hammaddenin yüzde 70’ini ben oluşturuyorum. Bence bu çok büyük bir başarı. Aydınlı kadınlara, tüm Türkiye’deki kadınlara bence bir ilham kaynağı olmalı ve özellikle otoimmun rahatsızlıklarıyla mücadele eden insanların pes etmemesi, doğal beslenmesi, ekolojik yaşaması ve ne yapabiliriz de biz doğaya faydalı olabiliriz diye düşünmesi lazım. Biz temiz toprak, su, hava istiyoruz ve çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak istiyoruz. Bizim çalışmalarımız bundan sonraki AR-GE sürecimiz, insanlık ve doğa adına olacak.” şeklinde konuştu.

“GÜNLÜK KAPASİTEMİZ 3 TON”


Büyük tonajlı üretime başlayacaklarını söyleyen Enginyurt, “Laboratuvar üretimlerini tamamladık. Laboratuvar sonuçlarımız çok güzel gelmeye başladı. 4 Ekim Pazartesi günü firma olarak tonajdaki üretime başlayacağız. Günlük kapasitemiz 3 ton olacak. Tabi ki bunu büyütmeye hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye çapında toplamda 12 tane toptan ve perakende satışı olan ve ciddi e-ticaret altyapısı olan firmalarla Pazartesi günü tonajlı üretimden sonra sözleşmelerimizi imzalıyoruz.” dedi. KOSGEB Müdürü Dülger’e teşekkür eden Enginyurt, “Kadınlarımızın eğer bir iş fikri varsa hiç çekinmeden KOSGEB’e başvursunlar. Ben onları bu konuda cesaretlendirmek istiyorum. Biz zaten ileri girişimcilik programı kapsamında desteğimizi aldık. Çok güzel bir başarı.” diye konuştu.

“TÜM DÜNYAYA İHRACAT YAPMAK İSTİYORUZ”


Bütçeyi büyütmek istediklerini dile getiren Enginyurt, “Aydın’da biz AR-GE tesis kurmayı hedefliyoruz. Altı ay içerisinde yeni bir tesiste sizleri aramızda görmek istiyoruz. Biz butik bir üretim olarak çıktık ama bize şu an geri dönüşler muazzam, çok güzel. Hem ihracat olarak hem Türkiye içinde altı ay, bir sene içerisinde Aydın’da ciddi bir güzel istihdam sağlayabilecek AR-GE merkezini kurmak istiyoruz. Biz iki ev hanımı olarak 2 çocuklu, iki ev hanımı olarak çıktığımız bu yolda amacımız, Aydın’da çok güzel ekolojik dünya standartlarında, GMP’ye uygun standartlarda tüm dünyaya ihracatını sağlamak, dönüşebilen-dönüşebilir ambalajda ve içerikte ürünler üreterek önce Türkiye’de daha sonra tüm dünyaya ihracat yapmak istiyoruz. Şu anda ihracat ayağında 6 ülke ile görüşmemiz devam ediyor. Akredite kuruluştan laboratuvar sonuçlarımız geldiğinde Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa, Kanada ihracatına başlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“LABORATUVAR BAZDAKİ ÜRETİMLERİMİZİ TAMAMLADIK”


Üretim tesisi hakkında bilgiler veren Enginyurt, “Burada üç tane üretim tankımız var. Bir tane dinlenme tankımız var, dolum makinelerimiz mevcut. Hem manuel hem otomatik dolum makinelerimiz var. Kapak kapatma makinemiz var. Bunların hepsini KOSGEB’ten hibe ile aldık. Laboratuvarımız var. Laboratuvarda ürünün bitmiş hali ve hammaddenin içeriye girdikten sonra analizlerini yapıyoruz ve daha sonra üretime geçiyoruz. Biz şu ana kadar burada laboratuvar bazdaki üretimlerimizi tamamladık, geliştirdik. Ortaya 5 tane şahane ürün çıkardık. Bundan sonrası artık inşallah çok daha güzel olacak. Bu ürün yelpazesini genişletmek ve ilk hedefimiz kozmetiğe yönelmek. Burada dönüşebilen, yenebilir saflıkta hiçbir toksik madde içermeyen kozmetik ürünlerimizle inşallah önümüzdeki ilk 6 ay ruhsatlarımızı aldıktan sonra kozmetiğe geçiyoruz.” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZE GÜVENİYORUZ”


Tesisin Aydın’a hayırlı olmasını dileyen Hatice Muti ise, “Ev hanımları olarak en çok ilgilendiğimiz ürünler, temizlik ürünleri. Sabun, şampuan, bulaşık deterjanı olsun, biz doğallıktan yanayız. Ben ve iki çocuğumda alerjik reaksiyonlarımız fazla olduğu için ilaç kullanmaktansa ‘Biz doğaya ve insanlığa ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Kardeşim Tuba Enginyurt’un bana çok destekleri oldu, kendisine teşekkür ediyorum. Ürünlerimiz doğal, saf, yüzde 100 bitkisel, doğaya ve insanlığa zarar vermeyen ürünler. Zaten ana temamız, doğa, çocuklarımız ve geleceğimiz. Ürünlerimize güveniyoruz. Kaliteden yanayız. İçeriğimizde plastiğimizden tutun, her aşamamızdan, logomuzdan heyecanla isteyerek gidiyoruz. Biz buraya gönül verdik. Ayrıca bize her konuda destek veren KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger’e teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Dülger ve davetliler, tesisin açılış kurdelesini kesti.