Daha önce defalarca gittikleri Dandalaz Çayı’nda toplu balık ölümleriyle karşılayan vatandaşlar gözlerine inanamadı. Yüzlerce alabalık karaya vururken uzunluğu 50 santimi, ağırlığı bir kiloyu bulan anaç balıkların da ölmesi durumun büyüklüğünü ortaya koydu. Vatandaşlar yetkililerin duruma el koyup sebebini saptayıp çözüm bulmasını istedi.

“4 GÜN ÖNCE HİÇBİR ŞEY YOKTU”

İş çıkışı balık tutmaya geldiğini ifade eden Seyit Taş, “Hobi olarak yaptığım bir şey. Buradaki balık katliamını, balıkların bu şekilde öldüğünü görünce haber yapılmasını istedim. Sessiz kalamadım. Bu balıkların büyümesi çok süreç alan, zaman gerektiren bir şey. Yani az önceki fotoğrafları da mutlaka göstereceksiniz. O balıklar 5-10 yıl içerisinde anaç hale geliyor ve ürüyor. Dandalaz Çayı’nın tekrar balık potansiyeline kavuşması 3 yılımızı alacak. Yani bir an önce bunun sorumlularının ortaya çıkartılıp önlem alınmasını istiyoruz. Ondan dolayı haber yapılmasını istedik. İnşallah bir an önce gereken yapılır. 4 gün önce buradaydım. Burası balık kaynıyordu. Balıklar gayet iyi durumdaydı ama bugün geldiğimde çayın içinde balık göremedim, hepsi karaya vurmuştu. Her yerde balık ölümü var. Dandalaz Çayı’nda balık kalmamış. Bir an önce araştırılıp tespit çalışması yapılması lazım” dedi.

“BUNUN ADI KATLİAM”

Çevrede evi olan vatandaşlardan Şahin Ekiz, “Ben 56 yaşındayım. Burada dedemden kalma bahçemiz var. Yıllardır kullanırım. İlk defa böyle bir şeye rast geldim ve gördüm. Arkadaşlar da şahittir. 50 santim uzunluğunda ve bir kilo ağırlığında balıklarımız binlerce balık ölmüş. Şu görmüş olduğunuz suyun her tarafı balık ölüsü ile dolu. Bunu kim ilgilenecekse çok acil tarafından balıklardan tahlil alınıp, sudan tahlil alınıp gerekli işlemin yapılması gerekiyor. Bu balıklar neden öldü bu kadar? Dandalaz Çayı’nda bir katliam mı var ve balık nesli tükeniyor. Bunlar alabalık. Dandalaz Çayı’nın balığı bunlar. Aşağı yukarı 50 santim. Bir kiloya yakın. Zehirlenme var bunlarda. Diğer türlü bu kadar balığın ölmesi mümkün değil. Sel, afet olsa neyse ama normal zamanda bunların ölmesi mümkün değil. Şimdiye kadar böyle bir şey görülmedi” şeklinde konuştu. 23 yıldır bölgede yaşadığını ifade eden Muharrem Mayda da, “Şimdiye kadar böyle bir şey görmedim. Bu çayın temizlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.