Didim’de bulunan binlerce yıllık Apollon Tapınağı’nda 2 bin 300 yıl sonra bir ilk gerçekleştirilerek iki dev sütuna yönelik restorasyon yapılmıştı. Ağustos ayında başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer yetkililerden bilgi almıştı.

ÇATLAKLAR TESPİT EDİLDİ


Restorasyon çalışmalarıyla o dönem basına açıklamalarda bulunan Alman Kazı Heyeti Başkanı Helga Bunge, “İki ay gibi bir sürede çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. 20 yıldır Alman çalışma ekibi olarak tarafımızca restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Ancak ayakta duran sütunlara restorasyon sırası gelmemişti. Son yıllarda elde edilen drone fotoğraflarında sütunların başlıklarında hafif çatlakların olduğunu gözlemledik. Bunu net olarak tespit edebilmek için bu yıl çalışmaları başlattık. Bu çalışma Apollon Tapınağı tarihinde bir ilk oluyor. 2300 yıldır bu sütunlara kimse çıkmadı. Biz bu sütunların restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Yine bir 2300 yıl ayakta kalmalarını sağlayacağız.” diye konuşmuştu.

2300 YIL SONRA BİR İLK


Didim Turizm Derneği ve aynı zamanda Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanlığını da yürüten Mustafa Şentürk, 1 milyon TL’ye mal olan çalışmalarda sona gelindiğini ve kurulan iskelelerin sökülmeye başlandığını ifade etti. Şentürk, 2300 yıl sonra Didim’de bir ilkin yaşandığını kaydederek, “Eylül ayının 27’sinde tüm çalışmalar tamamlanacak. İki sütun restore edildi. Bu çalışma ilk kez yapıldı. Bu sene kazı heyeti bu işler dışında başka bir çalışma yapmadı.” dedi.
Şentürk, tapınağın yanında bulunan ve Alman heyetinin kazı evi olarak kullandığı binanın da boşaltıldığını belirterek binanın Aydın Valiliği YİKOB tarafından restore edileceğini de sözlerine ekledi.