Avrupa'nın 3., Türkiye ve Doğu Akdeniz'in en büyük kongre merkezi olan KOMER’in atıl durumdan ve bulunduğu çıkmazdan kurtarılması için çözüm yolu aranıyor. 8 yılda tamamlanan, yaklaşık 500 milyon Türk Lirası’na mal olan, ülkemizi ve Kuşadası’nı kongre turizminde öne çıkarması, marka olması hedeflenen, büyük umutlar beklenen kongre merkezi, yüzde 43 ile en büyük hisseye sahip Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ile yüzde 33’lük hisseye sahip Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çekişmesinin sonucunda iflasa sürüklendi. Turizm Bakanlığının hisselerini temsil etmek üzere şirkette görevli bakanlık çalışanının üç yıl önce istifası ile yönetimsiz kalan şirketin genel kurulu için verilen ilanda iflası, şirketin tasfiyesi ve demirbaşlarının satışa çıkarılmasının istenmesi, şirketin diğer ortakları ile turizmciler arasında üzüntü yarattı.

FİLLER ÇARPIŞTI, ÇİMENLER EZİLDİ

TÜRSAB Hukuk Müşaviri İlker Ünsever yaptığı açıklamada, bakanlık görevlilerinin vergi borçlarından sorumlu tutulmamak için üç yıl önce istifa etmesiyle zaten ekonomik sıkıntı içindeki temsilcisi olduğu TÜRSAB’ın yeni bir hamle yapamadığını kaydetti. Ünsever, “KOMER’in işletilmesi için Aydın Valiliği, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası Belediyesi ile çeşitli görüşmeler yapıldı. Ancak bir karşılık bulunamadı. Yönetim kurulu istifalarla eksik ve işlevsiz kalınca denetçi mahkemeye giderek genel kurulun toplanmasını istedi. Pandemi nedeniyle Valilik iki kez erteledi. Daha sonra genel kurulu yapmak üzere görevlendirilen kayyumun vefatı nedeniyle toplantı yapılamadı. Geldiğimiz nokta neredeyse iki buçuk yıl önceki durumdur” diyerek ilan edilen genel kurul gündeminin mahkemece belirlendiğini ifade etti.

EL ELE VEREREK TURİZME KAZANDIRALIM

Ekim ayında yapılacak olan genel kurulda yeni bir yönetimin seçilememesi ve borçların ödenmesine ilişkin kararlar alınmaması halinde şirket tasfiyesinin gündeme geleceğini söyleyen Ünsever, “Yatırım TÜRSAB’ın bugün yaşadığı mali sıkıntılarının kaynağı, çok yüksek maliyetle yapılmış ve getirisi de hiç olmadı. Gelinen noktada TÜRSAB KOMER’in ayağa kaldırılması için tüm fedakarlıkları yapmaya hazır. Hisselerin büyük bölümünün sahibi ve karar verme yetkisindeki TÜRSAB öneriyle gelen, burasını yaşatmak isteyenlere kolaylık sağlamaya hazır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gelip burasını yeniden ayağa kaldıralım demesini, TÜRSAB ile birlikte görev almasıyla Kuşadası kongre turizminin yeniden bir doğuş yaşayacağını umuyorum” diyerek bakanlığı göreve davet etti.

KOMER’İN İŞLEVİ

TÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Aydın Valiliği’nin yüzde 5’le ortak olduğu KOMER’in diğer ortaklarını ise Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Ticaret Odası ve turizmciler oluşturuyor. Efes Kongre Merkezi’nde, 2 bin 700 kişilik ve 745 kişilik iki oditoryum, üçe bölünebilen 800 kişilik toplantı salonu, ikiye bölünebilen 400 kişilik toplantı salonu, 33 adet 45 ila 800 kişi kapasiteye sahip komite ve küçük toplantı odaları, toplam 6 bin 500 metrekareye yaklaşan açık teras alanları ile birlikte 8 bin kişilik yemek kapasitesi, 4 bin 415 metrekare kapalı ve 3 bin metrekare açık alanı ile bölge ihtisas fuarlarına ev sahipliği yapabilecek sergi alanı bulunuyor.