Aydın tarımının masaya yatırıldığı Efeler Ziraat Odası’ndaki toplantıya AK Parti Aydın Milletvekilleri Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz ve Rıza Posacı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem ile DSİ 21. Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Köse de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Sürekli olarak çiftçilerimizin sorunlarını gerekli makamlara ilettik. Çözülebilen sorunlarımız da oldu, çözülemeyenleri de bugün burada vekillerimize ileteceğiz. Bu toplantımızı oda başkanlarımızın talebi üzerine gerçekleştirdik. Vekillerimizden, müdürlerimizden de sorunlarımız ile ilgili çözümlerini bekliyoruz” dedi.

DANE ZEYTİN FİYATLARI DÜŞÜK

Toplantıda sorunlarını dile getiren Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, “Dane zeytin alımında problem yaşanıyor. Bir tüccara mecbur kalıyoruz. Ürünler aynı kişide toplanıyor. Tarım Kredi Kooperatifi ekim ayında kısa dönemde alım yapıyor. O zaman fiyatlar yükseltiliyor. Alım 17 liradan başladı, 13 liraya kadar düştü. Kalite yükselirken fiyatların aşağı gelmesi çiftçiyi üzüyor. Kuraklık ile mücadele ederken yoruluyoruz. En erken zeytinin yetiştiği yerlerden olan Didim’de 1 milyon 500 bin zeytin ağacı var. Neredeyse tamamı sofralık zeytin. Tarım kredi kooperatifi mağaza açmasını bekliyoruz. Bir ay önceden tarım kredi fiyat açıklarsa üretici fiyat açısından rahat eder. Marmara Birlik zeytini 22 liradan açıklarsa 13 liradan zeytin satan üretici kafasını vuracak” diye konuştu. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Söke’de kuraklıktan dolayı münavebenin kaldırılmasını talep ettiklerini ayrıca Avşar ve Karacahayıt mahallelerinde tapusu olmayan alanlara pamuk eken üreticilere devlet desteği verilmesini beklediklerini ifade etti.

KISITLI SULAMA YILI İLAN EDİLMELİ

Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Söke’de pamuk ekilen alanların münavebeden muaf tutulması talebinin bakanlığa iletildiğini belirterek şunları söyledi: “Söke’de denize yakın alanlarda tuzluluk sorunu var. Bu nedenle buralarda pamuk üretimi yapılıyor. Münavebe başlamadan önce bunu bakanlığımıza ilettik. Mümkünse bu bölgenin taşkın sahasında olması nedeniyle münavebeden muaf tutulması talebini ilettik. Bakanlık alanın küçük olması nedeniyle başka yerlerden benzer talepler olacağından karar çıkmadı. Kısıtlı su olduğu yıllarda buralar muaf tutulabilir. Kısıtlı sulama kararı alınırsa bakanlık karar alır diye düşünüyorum. Su yılında yeterli yağış alacak mıyız önce bunu görmemiz gerekiyor.”

SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAKLAR

İlçe ziraat odası başkanları tek tek söz alarak, yörelerindeki tarımsal sorunları dile getirdi. Başkanlar gübre, zirai ilaç, yem ve akaryakıt kalemlerindeki yüksek girdi maliyetlerinden şikayet etti. Ziraat Odaları Başkanların görüş ve önerilerini not alan milletvekilleri, sorunların çözümünün takipçisi olacaklarını belirttiler.