Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’da Valilik, antik kentlerdeki kazı çalışmalarına destek verecek. Aydın Valiliği bünyesindeki Aydın Termal Turizm ve Jeotermal Sistemleri (AYTER) A.Ş tarafından il genelindeki 10 antik kentteki kazı çalışmaları ve 3 antik kentteki yüzey araştırmaları için bir milyon liralık destek sağlanacak. Bir milyon liralık destek için Aydın Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında protokol imzaladı. Sultanhisar ilçesindeki NYSA Antik Kenti’nde bulunan meclis salonunda imzalanan protokol törenine Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Sultanhisar Kaymakamı Bahadır Güneş, Aydın İl Kültür Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer ve kazı başkanları katıldı.

“AMACIMIZ, KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİN HIZLI ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKARILMASI”

Bir milyonluk destek sağlanması yönündeki protokolü Vali Aksoy ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Tuncer imzaladı. Törende konuşan Vali Aksoy, Aydın’ın antik kentler açısından Türkiye’nin en zengin illerinden biri olduğunu belirterek, “23 antik kentimiz var ve bu antik kentlerde kazı çalışmaları yerli ve yabancı hocalarımızın koordinasyonunda devam ediyor. Bir bölümü tamamlanmış ve turizme kazandırılmış, bir bölümünde de çalışmalar devam ediyor. Aydın genelinde kazı başkanlıklarını Türk hocalarımızın yürüttüğü kazılarımıza sponsor olmak üzere AYTER A.Ş ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız arasında bir iş birliği protokolü yapacağız. Kültür yatırımlarına sponsor olacağız. Bu anlamda, Aydın genelindeki 10 kazıya ve 3 yüzey araştırmasına sponsor olacağız. Toplam itibarıyla bir milyon liralık kaynağı imza altına alarak, kazı başkanlarımızın emrine vereceğiz. Amacımız kültürel değerlerimizin daha hızlı bir şekilde ortaya çıkarılarak turizme kazandırılmasıdır. Hem Aydın hem ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak bir boyuta getirilmesidir.” dedi. Kazı çalışmalarını AYTER A.Ş ile desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Aksoy, antik kentlerdeki ziyaretçi kabul noktalarıyla ilgili çalışmaları anlattı.

VALİ AKSOY’DAN ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

Kültür yatırımlarını desteklemesi yönünde özel sektöre çağrıda bulunan Vali Aksoy, “Eğitimde olduğu gibi kültür yatırımlarında da yapılan harcamalar masraf olarak yazılabiliyor, gider olarak değerlendirilebiliyor. Kültürel değerlerimizin bir an önce ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması bakımından özel sektörümüzün yapacağı bu destekler oldukça önemli ve anlamlı. Bu anlamda geçmişte bu destekleri yapan tüm özel sektör yatırımcılarına teşekkür ediyorum. Bunun da Aydın ilinde örnek olmasını, başlangıç olmasını temenni ediyorum. Kazılarımızı önemsiyoruz. Hocalarımızın, orada çalışan değerli arkeologlarımızın çalışmalarına destek olmak, çalışmaları daha iyi bir noktaya taşıma adına bugün bu protokolü antik kentte yapmanın memnuniyetini yaşıyoruz.”

DESTEK SAĞLANACAK ANTİK KENTLER

İmzalanan protokol kapsamında destek verilecek kazı başkanlıkları arasında Magnesia, Tepecik, Gerga, Kadı Kalesi, NYSA, Priene, Tralleis, Alabanda, Milet ve Alinda bulunuyor. Alinda, Kuşadası ve Mastaura yüzey araştırmaları da destek kapsamındaki tarihi mekânlar arasında bulunuyor.