Eğitim Sen Didim Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, okullarda yaşanılan sorunlara dikkat çekti. Kahraman okulların açık kalması gerektiğini ifade ederek; “Eğitime ayrılmayan bütçenin nereye ayrıldığını da görmezden gelmemeliyiz. Velilerin ve öğretmenlerin vicdanına bırakılmamalı okullarımız. Güçlendirme ve yıkım kararı çıkan okulların projelerinin kimlere, ne şartlarda verildiği de görmezden gelinmemeli ! Sosyal devletin en temel görevi olan eğitim devlet eliyle özelleştirilmeye devam edilirken devlet okullarının kaderine terk edilmesi kabul edilemez. Okullarımızın Eylül’de açılacağı bilinirken uzaktan eğitim yaptığımız dönemlerde hiçbir hazırlık yapılmadığını hep birlikte gördük. Ne güvenlik görevlisi, ne de yardımcı destek personel hala yok okullarımız da. Bu işlemler okullar açılmadan önceki süreçte halledilmeliydi. İş-Kur üzerinden geçici personel istihdam etmekle bu sorun çözülmez, taşıma suyla değirmen dönmez" dedi.

“OKULLARDA TRAJİ KOMİK İŞLER VAR”


Didim’deki birleştirilmiş okullarda öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıya da dikkat çeken Kahraman; “Didim’de de 6 okulumuz birleştirilmiş durumda eğitim öğretime başladık ama kendi okulum olan Selçuk Özsoy Ortaokulu’ndaki durum daha da trajikomik. Okulumuz binası 2020 Kasım ayında teslim edilmek üzere güçlendirme projesi yapılmış, fakat hala teslim alınamamış durumda. Okulumuzdaki prefabrik bölümde 5. Sınıf öğrencileri eğitime devam ederken 6,7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz başka bir okula ( Efeler Ortaokulu) taşınmıştır. Öğretmen olarak ilk 2 saat Efeler Ortaokulu’nda derse girip 3-4. ders saatinde Selçuk Özsoy Ortaokulu’na geçip, 5-6. ders saatinde ise tekrar Efeler Ortaokulu’ndaki dersime yetişmek zorundayım. 10 dakikalık teneffüsümün tamamı yolda geçmekte, 55 öğretmeni olan okulda ne öğretmenlerin ulaşım sorunu göz önünde bulundurulmuş durumda, ne de verimlilikleri" diye konuştu.

“34 OKUL VAR 18 YARDIMCI PERSONELİ NASIL GÖREVLENDİRECEKLER”


İkili öğretimde ara verilen zamanın yeterli olmadığını kaydeden Kahraman; “Birleştirilmiş okullar dışında kalan okullarda da nüfus artışıyla orantılı olarak kapasite yetersizliğiyle ilgili sorunlar var. Son yıllarda hızla göç alan ilçemizde öğrenci sayıları hızla artarken yeni okul binaları yapılmadığından sınıf mevcutları 40’lara dayandı. Bakanlık okulları ikiye bölüp yeni bina yapamıyor. Bütün okulları ikiye bölüp sabahçı öğlenci yapıp sınıfları ikiye bölmeyi teklif ettiğimizde personel yok diyor. Biz okullarımız kapanmasın diye önlemler alınsın istiyoruz. Normal bir dönemde olmadığımız bugünlerde okullarımızda çok ciddi hijyen sorunları var. Hijyen temizlik malzemesi ve yardımcı hizmetler personeli olmadan olmaz. Okullarımızda kadrolu yardımcı hizmetler personeli neredeyse yok. Geçen yıl Aydın’a 900 personel verilirken bu yıl pandemi koşullarında artması gereken personel sayısı daha da düşürülmüş, 300 olarak güncellenmiştir. Didim’e düşen personel sayısı da 18’dir. 34 devlet okulunun bulunduğu ilçemizde bu personellerin hangi okullara verileceği de kura ile belirlenecek. Bu durumda özellikle de birleştirilmiş okullarda hijyenin sağlanması mümkün değil. 18 personel hangi okulun derdine derman olacak ? Temizlik olayı çözülmeden okulların açık kalabilmesi mümkün değil. Bakanlığımızın dayandırdığı önlemlerde maske, mesafe, hijyen derken bile bunun gereğini bile yerine getirmiyor" şeklinde konuştu.