Dünyanın farklı yerlerinde ve Türkiye’nin birçok şehrinde eş zamanlı olarak yapılan etkinlik kapsamında Nazillili süslü kadınlar, 'egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu' diyerek bisikletlerini pedallardılar. Nazilli Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Gülşah Türkar önderliğinde toplanan süslü kadınlar, birbirinden şık kıyafetlerini giyip, Nazilli Belediye Meydanında toplanarak Dallıca Mahallesi’ne doğru pedal çevirdiler. Geçen seneye göre katılımın daha düşük olduğu gözlenen etkinliğe, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın eşi Aslı Özcan katıldı.

‘BİSİKLET ULAŞIM ARACI OLARAK ALGILANMALIDR’


Süslü kadınlar bisiklet turu öncesi etkinlik hakkında açıklamada bulunan Beden Öğretmeni Gülşah Türkar, 5 yıl içerisinde büyüyen bu etkinliğin yaklaşık 155 şehirde eş zamanlı yapıldığını söyledi. Bisiklete binen kadınların dikkat çekmeye çalıştıkları amaçtan bahseden Türkar, “Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet yolu ve politikaları olursa işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Bizde dünyanın bir her yerindeki hem cinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekmek amacıyla süslendik ve bisikletlerimizle yola çıktık. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de İzmirli kadınlarımız, yıllardır öncülük etmektedir. Bizde Nazilli’de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız” diye konuştu.

‘KADINIZ VE GÖRÜNÜR OLMAK İSTİYORUZ’


‘Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu’ sloganıyla bir araya geldiklerinin altını çizen Gülşah Türkar, “Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe sayılıyor ve birçok insan bisiklet kazalarında hayatını kaybediyor. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz. Neden buraya toplandık? Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara hükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğini vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz. Görünür olmayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı. Neden buraya toplandık, çünkü bisikletlere saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz. İşte bu yüzden buradayız” şeklinde konuştu.
Nazilli Belediye meydanından saat 17.00'de başlayan tur Dallıca Mahallesi’ne kadar devam etti ve daha sonra yine oradan Nazilli Belediye Meydanına geri dönüldü. Etkinliğin sonunda katılımcılara limonata ikram edildi.