CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye su kuyuları hakkında soru önergesi verdi. Önergesinde Aydın ve Denizli’de Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tarımsal sulamada kullanılmak üzere kaç artezyen kuyusu açıldığını sordu.

SADECE 5 SU KUYUSU

Önergeye verilen Bakan Pakdemirli imzalı yanıtta şöyle denildi: “Denizli ilinde 2017 yılında 7 adet, 2018 yılında 8 adet, 2019 yılında 10 adet, 2020 yılında 2 adet, 2021 yılında 3 adet olmak üzere toplam 30 adet su kuyusu açılmıştır. 6 adet derin su kuyusu açılması planlanmaktadır. Aydın ilinde 2018 yılında 1 adet, 2020 yılında 2 adet, 2021 yılında 2 adet olmak üzere 5 su kuyusu açılmıştır. 10 adet derin su kuyusu açılması planlanmaktadır.”

“ AYDIN CEZALANDIRILIYOR”

Aydın ve Denizli’nin tarımsal alan büyüklüğünün hemen hemen birbirine yakın olduğunu ancak açılan su kuyularına bakıldığında Aydın’ın cezalandırıldığını, AKP’nin Aydın’ı kuraklığa mahkum ettiğini belirten Bülbül, “Aydın çiftçisi kuraklıkla mücadele ediyor. Bahçeler, narenciye, zeytin, incir ağaçları kuruyor. Ürünlerin veriminde gözle görülür bir düşüş var. 2020 yılında barajlardaki doluluk oranı yaklaşık yüzde 60’ın üzerindeyken bu oran yüzde 35 seviyelerine kadar düşmüş, Aydın Valiliği’nin kısıtlı sulama programı ile birlikte çiftçilere sadece 2 kez su verilmişti. O zaman da şimdi de çiftçiler tarımsal sulamada kullanmak için su kuyuları talep etti. Ancak bu yıl sadece 2 su kuyusu açılmış, 2016, 2017 ve 2019 yıllarında ise hiç böyle bir çalışma yok. Tarımsal su ihtiyacı olan ürün desenleri ve çeşitliliği Denizli iline göre kat kat fazla olan Aydın iline 5 yılda toplam 5 derin su kuyusu sondajı yapılmış, Denizli’ye ise toplam 30 derin su kuyusu sondajı yapılmış.” diye konuştu.

“TAM BİR AKIL TUTULMASI”

Aydın Ziraat Odaları Birliği’nin “Kuraklık geliyor, çiftçi zor durumda, tarımsal sulama için önlem alın” diye Kasım 2020’de DSİ Bölge Müdürlüğü’ne resmî yazı gönderdiğini, yazıya Aralık ayında “Gerekli görüldüğü halde planlanacaktır” gibi yanıtlar verildiğini ifade eden Milletvekili Bülbül, “Tam bir akıl tutulması. AKP iktidarı kuraklık tehlikesine karşı tarımsal sulama konusunda planlamayı yapmayarak, önlemleri almayarak çiftçiyi cezalandırmış, AKP’li vekiller de seyretmiştir. Şimdi ise sadece konuşuyorlar! Kuraklık ve tarımsal sulamada sıkıntı olacağı yıllar önce belliyken liyakatsiz yöneticiler tarafından önlem alınmamış, planlama bir kenara atılmıştır. Sonuçta ürünler kurudu, verimler düştü, açılmayan su kuyularının bedelini yine çiftçi ödedi ve ödemeye devam ediyor. Aydın adeta cezalandırılıyor. Koyun can derdinde kasap et derdinde misali; üreticinin bu sorunları karşısında AKP’li vekiller anca devlet bütçesi ile yapılmayarak yandaş şirketlere yap işlet soy ile peşkeş çekilen otoyol güzellemesi yapıyor.” şeklinde konuştu.

“DERHAL SU SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

DSİ’nin su sorununu bir an önce çözmesi gerektiğini belirten ve damla sulama sistemine geçilmesinin verimi arttırabileceğini söyleyen Bülbül, “Bu konuda artık zaman kaybı lüksü yok. Zaten üretim maliyetindeki zamlar ve salgın nedeniyle ekonomik olarak zarar gören, borçlanan çiftçi en azından ektiği ürünün karşılığını almalı. Su sorunu nedeniyle emekleri heba olmamalı.” dedi.