Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan İncirliova’da Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, pamuk üretimi ve fiyatı ile ilgili açıklama yaptı. İlçesinde kuraklık nedeniyle geçen yıla göre daha az alanda pamuk ekimi yapıldığını dile getiren Başkan Kaykı, “Sınırlarımız içerisinde 25-26 bin dekar pamuğumuz mevcut. Pamuk ekimi sırasında kuraklıktan dolayı sıkıntılar yaşandı. Allah'a çok şükür yanan tarlamız olmadı. Ama geçen yıla göre masraflarımız yüzde 40-50 oranında arttı. Özellikle sulamadan dolayı. Kuraklığa rağmen ise pamuklarımız çok güzel oldu” dedi.

“İLERLEYEN SÜREÇTE FİYATLARIN BİRAZ DAHA ARTACAĞINI GÖRÜYORUZ”


Kaykı, pamuk hasadına başlayan az sayıda çiftçinin olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
“Çırçır fabrikaları şu anda pamuğun kilogramını 10 liradan alıyor. Bu fiyat, çok şükür iyi. Biz bu rakamları beklemiyorduk. Geçen yıl başlangıç fiyatımız 4,5 liraydı, kapanış fiyatımız da 7 lira oldu. Şimdi 10 liradan açılış olursa, tabi çekirdek fiyatına da bakacağız. İlerleyen süreçte fiyatların biraz daha artacağını görüyoruz. Böyle giderse sevincimiz katlanacak. Çiftçimiz de tarlada döktüğü alın terinin, verdiği emeğin karşılığını almış olacak. İnşallah pamuk bu fiyattan aşağı inmez. Aşağıya inerse bir tane pamuk üreticisi kalmaz. Çünkü maliyetler çok fazla."

“REKOLTEDEN ÜMİTLİYİZ”


Oluşan pamuk fiyatının üreticileri sevindirdiğini vurgulayan Başkan Kaykı, rekolteden de ümitli olduklarını söyledi. Kaykı, “Rekoltemiz ne olur, ona da bakacağız. Şimdilik bir dönüm alanda 500 kilogramın altında pamuk görünmüyor. Bazı yerlerde bunun 700 kilograma kadar çıkacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRK PAMUĞU DEĞERLENDİ


Amerika'da fırtınanın pamuk alanlarına zarar vermesinin, genetiği değiştirilmiş tohumlardan üretilen pamuğun maske yapımında tercih edilmemesinin Türk pamuğuna değer kazandırdığını duyduklarını anlatan Ziraat Odası Başkanı Kaykı, “Pamukta iki yıl önce biz Amerika borsasının altında seyrederken, şu anda Amerika borsasının üstündeyiz. Şu anda Amerika’da pamuk 8 lira civarında. Türkiye’de ise 10 lira ile rekor kırdı” dedi.