Nazilli’nin dağ köylerinde yetişen incir, bu yıl da üreticiyi memnun etti. Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Nazilli’de geçtiğimiz hafta ‘Kuru İncir Alım Sezonu’nun başlamasıyla birlikte hareketli günler yaşanmaya başladı. Ege Bölgesi’nde yaşanan kuraklığa rağmen dağ köylerinde hiçbir sorun yaşanmadığını ve incirin kalitesinin yüksek olduğunu belirten incir üreticileri, bir taraftan incir toplama ve seçme işlemine devam ederken diğer yandan incirleri satışa hazır hale getiriyor. Işıklar’da üç kuşaktır incir üreticiliğiyle uğraşan Mehmet Bilgiç, sarı altın olarak bilinen ‘Sarı Lop’ inciri Avrupa ülkeleriyle buluşturmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda Nazilli’de uzun yıllardır müzisyenlik yapan Mehmet Bilgiç, eşi Kamile Bilgiç ile birlikte Fransa’da şube açarak Ege Bölgesi’nin önde gelen ihracat ürününü Avrupalı vatandaşlarla buluşturacak.

HEDEF ÜLKE VE NAZİLLİ TANITIMI


Eşi Kamile Bilgiç’in Fransa doğumlu olduğunu ve 3 dil bildiğini söyleyen Mehmet Bilgiç, “Yaklaşık 10 yıldır incir ticareti yapıyorum. Eşim, incirlerimizi Fransa’da şube açarak satış yapabileceğimizi fikir olarak sundu. Bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık ve NAZİN Tarım ve Gıda Ürünleri Firması olarak gerekli tüm adımları attık” dedi.
1983 yılında başladığı müzisyenlik mesleğini de devam ettiren Bilgiç, “45 yaşındayım. Işıklar Mahallesinde 3 kuşaktır incir üreticiliği yapıyorum. Üretim yaparken sonrasında pazarlamacılığa geçtik. Eşimle birlikte 1 sene önce bir ön çalışma gerçekleştirdik. Işıklar Mahallesi’nin kaliteli incirlerinin Avrupa ülkelerinde satışını yapmaya karar verdik. Başta Fransa olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine incir satışı yaparak hem Nazilli’mizin hem de Türkiye’mizin adını duyurmaya çalışacağız. Amacımız kaliteli bir şekilde ticaret yapmak ve ürünümüzü tüm Avrupa’ya güzel bir şekilde tanıtmak” ifadelerini kullandı.

FARKINI ORTAYA KOYUYOR


Bu yıl 8 ton incir işlediklerini belirten Bilgiç, şunları kaydetti: “Köyümüzde hava şartlarına göre yaklaşık bin ve bin 200 ton arası incir çıkıyor. Toplam satılmaya hazır olan yemeklik incirde Işıklar Mahallesi olarak 800 ton inciri hem iç hem de dış piyasaya pazarlıyoruz. Işıklar Mahallesi olarak sarı lop incirde önde geliyoruz. Farkımız ise, buranın rakımının yüksek olması ve incirin sevdiği poyraz rüzgarın da burada etkili olması. 1930’lu yıllarda buraya incir ağaçları dikildi. Büyüklerimizin dediğine göre, köyümüzün karşısında Alemdağı dediğimiz yerden gelen rüzgâr esintisi bu bölgede incirimizin güzel yetişmesine sebep oluyor. Işıklar köyünün incirinin en büyük özelliği ise ince kabuk olmasıdır. O kadar ince ki baktığınızda incirin çekirdeğini görebilirsiniz.”

“KALİTELİ ÜRÜNLERİ TANITMAK İSTİYORUZ”


Eşi Kamile Bilgiç’in Fransa’da açılacak olan şubenin pazarlama ve satış müdürü olacağını söyleyen Mehmet Bilgiç, sözlerini şöyle tamamladı: “Nazilli’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan incirimizi NAZİN Tarım ve Gıda Ürünleri olarak Avrupa ülkelerine pazarlamak istiyoruz. Başladığımız çalışmalar doğrultusunda önce inciri daha sonra da kestane, zeytinyağı vb. ürünlerimizin satışını yapmayı hedefliyoruz. Amacımız Işıklar Mahallesi’nin kaliteli ürünlerini dünyanın her yerinde tanıtmak ve memleketimizin ekonomisine küçük de olsa katkı sağlamaktır.”