Aydın fıstığının yıllık rekoltesi 150 ton olan Hacıköseler Mahallesinde önemli bir yatırım hayata geçiyor. Hacıköseler’de geçtiğimiz aylarda temeli atılan ve yapımı devam eden Aydın Fıstığı İşleme Tesisi inşaatında AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger, İlçe Başkanı Selim İzmirlioğlu, Hacıköseler Mahalle Muhtarı Alaattin Sarıoğlu, Karacaören Muhtarı Mustafa Kıroğlan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sabri Acar, Tarım ve Hayvancılık Derneği Başkanı Fikret Koca incelemelerde bulundu. Yavuz, kurulacak olan tesis ile bölgede üretilen Aydın Fıstığı’nın işlenerek diğer illere gönderileceğini söyledi.

AYDIN FISTIĞI TERCİH EDİLİYOR

Hacıköseler Muhtarı Alaattin Sarıoğlu, Aydın fıstığının Antep fıstığına rakip olduğunu belirterek, “Hacıköseler'in yıllık rekoltesi yaklaşık 150 ton. Ağaçlar yaklaşık 30-40 yıllık ve menengiç aşılama. Çeşit olarak Antep, Siirt çeşidi fazla aynı zamanda kırmızı çeşit de var. Ancak bu fıstık ne Antep ne de Siirt'te yetişiyor. Aydın'ın kendine has özel ve leziz bu ürünü artık markalaşma sürecinde. Antep fıstığı yerine Aydın fıstığı olarak bu ürünümüzü iç ve dış piyasaya pazarlamak istiyoruz. Aydın fıstığı özellikle pasta, baklava ve benzeri ürünlerde tercih edilen ilk ürün. Gaziantep'teki baklava firmaları Aydın fıstığını tercih ediyor. Bu tesis ile ürünümüz değer bulacak" diye konuştu.

ÜRÜN ÜRETİLDİĞİ BÖLGEDE İŞLENECEK

KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger ise, “Tarım ürünlerinin, üretildiği bölgelerde işleyerek markalı ve ambalajlı şekilde satılması, yerel halkın gelirinin daha da arttırılması, aracısız, doğrudan satılması hedeflenmekte. İnşallah gelecek hasat döneminde tesis faal olarak hizmet vermeye başlayacaktır” ifadelerini kullandı.