Doğası, denizi ve havasıyla turizm ilçesi olma yolunda hızla ilerleyen Didim, aynı zamanda zeytin varlığıyla adından söz ettiriyor. Son yıllarda ekilen gemlik türü zeytin fidanı sonrasında bugün zeytin varlığı 1,5 milyonu geçen Didim’de sofralık zeytin hasadına başlandı. Didim Ziraat Odası Başkanı Dr. Hilmi Yıldırım, sofralık zeytin alımı yapan firmaları gezerek bilgiler aldı.

HASAT DÖNEMİ DEĞERLENDİRMESİ

2021 yılı hasat dönemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, “Ülkemizin en erken olgunlaşan zeytinleri ilçemiz Didim’de dane zeytin alımları başladı. İlçemizde zeytin ağacı sayımız 1 milyon 500 bini aşmıştır. Her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Yaklaşık her yıl 200 bin yeni fidan dikiminin yapıldığını tahmin ediyoruz. Özellikle sofralık zeytinde Didim Gemlik cinsi zeytin Ağustos ayı sonu itibarıyla hasat yapabileceğimiz olgunluğa erişmiş oluyor. Gemlik siyah zeytinin yanı sıra domat zeytin hasadı da başlamıştır. Didim ilçemizde hasadın erken başlamasından dolayı fiyat belirlemeler daha ileriki tarihlerde yapıldığından genelde çiftçimiz mağduriyet yaşamaktadır. Kuraklık sebebiyle her geçen yıl rekoltenin daha da düşmesine rağmen öte yandan yeni fidanların dikilmesi sebebiyle de ilçe genelinde yine de zeytin ve zeytinyağı varlığı ilçemize büyük girdi sağlamaktadır.”dedi.

“BEREKETLİ BİR SEZON DİLİYORUZ”

Oda Başkanı Yıldırım, geçen yıl ilçeye sofralık zeytin satışı ile zeytin yağı satışı neticesinde 70 milyon TL’lik bir kaynağın girdiğini ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl ilçemize zeytin ve zeytinyağı üretimimizden 70 milyon liraya yakın girdi sağlandığını tespit ettik. Ayrıca geçmiş yıllarda yaşadığımız kalibrasyon karmaşasını bitirmek istiyoruz. Alım yapan tüccarlarımız mutlaka çiftçimizin ürününü önce elekten geçirip sonrasında 200 gr zeytinin adeti üzerinden kalibrasyon yapmaları buna göre fiyatlandırmalarını talep ediyoruz. Bereketli bir sezon olmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.