Ahilik Haftası kutlamalarında ödülünü Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’dan alan esnaf Himmet Ünal, yorgancılığın tozdan dolayı ilgi görmediğini ve öğretecek kimse bulamadıkları için mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

ÇELENKLER SUNULDU


Aydın’da Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Valilik önünde program düzenlendi. Programa Vali Yardımcısı Dr. Yalçın Yılmaz, Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan ile oda başkanları, esnaf ve meslek lisesi öğrencileri katıldı. Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başlayan etkinlikler, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Ahilik Haftası dolayısıyla İl Kutlama Komitesi, daha sonra Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ile valilik toplantı salonunda bir araya geldi.

AHİLİK HAFTAMIZ KUTLU OLSUN


Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı, Ahilik Haftası’nda bir dizi etkinlikler düzenlediklerini ve ildeki Ahi Şeyhlerinin tanınırlığı için 21 Eylül’de Çine ilçesine bağlı Eski Çine Mahallesi’nde Gazi Ahmet Camisi, Ahi Şeyhleri Ahi Bayram ve Ahi İbrahim Türbelerinin ziyaret edileceğini söyledi. Ahilik Haftası kapsamında her yıl unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden yılın ahisini seçtiklerini dile getiren AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Her sene komisyonumuz tarafından yılın ahisini seçerken şuna çok dikkat ediyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden yılın ahisini seçiyoruz ki kamuoyunda bir ilgi yaratsın diye. Bu sene 45 yıldır yorgancılık mesleğini yapan ustamızı yılın ahisi seçtik. Her sene geniş katılımla Ahilik Haftası’nı kutluyorduk ama Covid-19 nedeniyle bazı kısıtlamalardan dolayı kısıtlı bir şekilde haftayı kutluyoruz. İnşallah daha güzel günlerde bu haftayı kutlarız. Ahilik Haftamız kutlu olsun” dedi.

BU MESLEKLERİ YAŞATMAMIZ LAZIM


Ahilik kültürünün toplum açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Aksoy, şunları söyledi: “Ahilik kültürü toplumuzda eskiye dayanan, esnaf kültürünün bugünlere gelmesinde önemli bir role sahip çalışma alanımız. Esnaf ve sanatkarımızın ahilik kültürünü yaşatmaları bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Esnaf kesiminin ahilik kültürünün ortaya koyduğu değerleri sahiplenmesi bir sonraki kuşağa aktarması bizler için önem arz ediyor. Alanında önemli çalışmalar yapmış esnaf arkadaşı, ilimizin ahisi olarak seçilmesinden dolayı kutluyorum. Kalfa ve çırakların da bu anlamda belirlenmesi oldukça önemli. Bu kültürümüzün yaşatılması ve sonraki kuşaklara aktarılması bakımından bu tür etkinlikleri önemsiyoruz. Esnafımız toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturuyor. Bu anlamda geleneksel zanaatların sürdürülmesi bakımından da bu tür kültürel etkinlikleri önem veriyoruz. Tüm esnafımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum. Bol kazançlar diliyorum. Belirli mesleklerin kaybolmaması adına bu etkinlerin mesleklerin yaşatılmasına katkı sunmasını diliyorum.”
“Bu mesleklerin yaşatılması lazım” diyen Vali Aksoy, yorgancılık mesleğine 45 yıl emek veren yılın ahisini kutladı.

YORGANCILIĞA YILLARIMI VERDİM


Mesleğe çırak olarak başladığını ve askerlikten sonra yorgancılığa devam ettiğini dile getiren Himmet Ünal, “Denizli’nin Tavas ilçesinden çalıştıktan sonra 2003’ten bu yana Didim ilçesinde çalışıyorum. İlçenin tek yorgancısıyım. Yaz kış işimiz oluyor. Yazın yazlıkçılara, kışında yerli halka hizmet veriyoruz. Yorgancılığın geleceği parlak gözükmüyor. Ama çırak gelirse mesleği öğretiyoruz ancak bizim işte toz olduğundan fazla ilgi görmüyor. Öğrenmedikten sonra meslek kaybolup gidecek. Ben askerden geldikten sonra ara verdim, yapmayacağım dedim. Ama yıllardır bu işten ekmek yiyorum” diye konuştu.

ŞED KUŞATILDI


Konuşmaların ardından “İlin Ahisi” seçilen Himmet Ünal’a ‘İlin Ahisi’ ödülünü veren Vali Aksoy tarafından Ünal’ın beline ŞED kuşağı bağlandı. “İlin Kalfası” seçilen Behzat Yıkılmaz’a, “İlin Çırağı” seçilen Mehmet Avcı’ya ve Efeler Mesleki Eğitim Merkezi’nin başarılı öğrencilerine ödülleri verildi.