Aydın Tabip Odası Başkanı Adalet Çıbık, hekimlerin çalışma şartları ve görevden ayrılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Hastane temsilcilerinden aldıkları bilgileri paylaşan Çıbık, “Bu dönemde emekliliği gelen hekimlerimizin görevlerinden ayrıldığını, bu hekimlerin bir kısmının özel hastanelere geçtiğini biliyorum. Bazı branşlarda hekim kalmadı. Bu, Türkiye genelinde de aynı” dedi.
2003 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm programının sağlık sisteminde bozulmalara neden olduğunu ve hekimlerin çalışma şartlarını yıllar içinde iyice kötüleştirdiğini iddia eden Başkan Çıbık, 18 yıldır sağlıkta dönüşüm programı ile mücadele ettiklerini söyledi.

“ZİRVE YAPTI”


Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak 2003’ten beri programın tüm olumsuzlukları ile baş etmeye çalıştıklarını kaydeden Başkan Çıbık, “Sağlıkta dönüşüm ile başlayan hekimlerin çalışma şartlarının kötüleşmesi, özlük hakları ve ücret kayıpları, adaletsiz performans ve ek ödemeler salgın sürecinde zirve yaptı. Geçmişte emekliliği hak etmesine rağmen hekimler, 65 yaşına kadar çalışmaya devam ediyordu. Artık emekliliği gelen hekimlerden görevinden ayrılan sayısı geçmiş yıllara göre arttı” dedi. Çıbık, hekimlerin sadece devlet hastanelerinde değil, özel hastanelerde de birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını iddia etti.

“YETERLİ HEKİM SAYISI YOK”


Hekim göçü tehlikesine de dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Çıbık, “Tıp fakültesinde okurken öğrenciler, birden fazla yabancı dil kursuna giderek, yurt dışına çıkış planı yapmaktadır. Hekimlerin yurt dışında çalışması için istenilen iyi hal belgesi, tabip odaları tarafından verilmektedir. Bu belgeleri isteyen hekim sayısı özellikle son 4-5 yılda aşırı derecede artmıştır. Bu bilgiler Türk Tabipleri Birliği’nde mevcuttur. Çok vahim bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye’de yeterli hekim sayısı yok. Bir de hekim göçü olursa, daha büyük sıkıntı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.