Aydın’ın Efeler ilçesinde kiralık evler adeta karaborsaya düştü. Önümüzdeki günlerde 1,5 yıl aranın ardından yeniden kapısını açacak olan Adnan Menderes Üniversitesi’nde eğitim görecek olan öğrenciler pandemi nedeniyle yurt gibi kalabalık ortamlar yerine kiralık evlere yöneldi.

TALEP ÇOK FAZLA

Öğrencilerin özellikle kiralık evlere yönelmesinden dolayı kentte adeta eşyalı kiralık ev kalmadı. Talebin çok fazla olmasından dolayı kentte kiralık ev bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Kentte eğitim görecek öğrenciler ile emlakçılar, Efeler’de eşyalı kiralık ev bulmak için sokak sokak geziyor. Talebin çok fazla olmasından dolayı kiralık ev fiyatları yükseldi. Fiyatlarda artış yaşanmasına rağmen vatandaşlar kiralık evlerden vazgeçmiyor.

“TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR”

Aydın’da emlakçılık yapan Halilibrahim Sarmanda, kira fiyatlarında yaşanan artışın afaki olmadığını savunarak, fiyat artışının enflasyon oranlarıyla aynı olduğunu söyledi. Aydın’da arz talep dengesinin de sağlanamadığını ifade eden Sarmanda, “2019 yılında eşyalı 1+1 daireleri 900-1000 TL arasında kiralıyorduk. 2020 yılında pandemiden dolayı birçok ev boş kaldı. Evinin boş kalmasını istemeyen ev sahiplerinin bir bölümü 750-800 liradan evlerini kiraladılar. Okulların açılmasıyla talep patlaması yaşandı. Geçen yıl yapılması gereken ve 1250 TL olması gereken evler boş kaldı. Bu yıla gelindiğinde iki yıl önce 1000 liraya kiralanan evler 1250-1500 TL arasında kiralanıyor. İki yıllık zam bir anda uygulanmış oldu. Uygulanan zamlar iki yıla bölündüğünde kira artışları enflasyon rakamlarıyla örtüşüyor” dedi.

“TALEP VAR, KİRALIK EV YOK”

Aydın’da aşırı derecede kiralık konut talebi olduğunu belirten Emlakçı Halilibrahim Sarmanda, “İnşaat maliyetlerinin çok fazla artmasından dolayı son yıllarda Aydın’da arzı karşılayacak düzeyde inşaat projesi hayata geçirilemedi. Bu da ev fiyatlarında normalin üstünde artışa sebep oldu. Ev fiyatlarındaki bu artış insanlarımızı ev almaktan ziyade kiracı olarak yaşamaya itti. Hal böyle olunca kiralık evlerde talep yoğunlaştı. Şu anda elimizde kiralayacak dairemiz kalmadı. Fakat hala talep geliyor” şeklinde konuştu.

“ELİMİZDE KİRALIK EV KALMADI”

Emlakçı Mahmut Yörük ise, “Şu an elimizde kiralık ev kalmadı. Eşyasız birkaç tane var ama eşyalı bir tane kiralık evimiz yok. İki aylık süreçte 400’e yakın kiralık ev vardı hepsini de verdik. Okulların açılacak olmasından dolayı kiralık evlere müthiş bir talep var. Şu anda arz az, talep çok fazla. Çünkü pandemiden dolayı insanlar yurtlarda yani kalabalık ortamlarda kalmak yerine eşyalı evler kiralamak istiyor. Bu nedenle kiralık evlere şu an yoğun bir talep var.” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR ARTTI”

Kiralık ev fiyatlarıyla da ilgili açıklamalarda bulunan emlakçı Yörük, “Ülkemizde şu an ekonomi ve piyasalar kötü durumda. Şu an her şey çok pahalı. Ekonominin kötü olması, kiralık ev fiyatlarında da bir artış yaşanmasına neden oldu. Çünkü insanlar geçimlerini sağlamak için kiralık ev fiyatlarını da yükseltti. En kötü bir mahallede eşyalı 1+0 daireler şu an bin lira. Ekonominin kötü olmasının yanı sıra arzın az, taleplerin ise çok fazla olması, kiralık ev fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu dönem kiralık ev fiyatlarının yüksek bir seviyede devam etmesini bekliyoruz.” dedi.