Eğitim Sen ilçe binasında basın açıklaması yapan Didim temsilcisi Belkıs Karhaman, 2021-2022 eğitim öğretim yılının başlayacağını belirterek “Didim eğitim öğretime ne kadar hazır?” sorusunu sordu. Kahraman yaptığı açıklamada; “2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı biz eğitim emekçileri için öğrencilerimize kavuşabilecek olmanın verdiği heyecanla ve okullardaki hazırlıksızlıkların verdiği kaygıyla başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ açıklamasını yapsa da hayaller seyreltilmiş sınıflar ama gerçekler birleştirilmiş okullar ! MEB okulların yüz yüze eğitime hazır olmasından “maske, mesafe ve hijyen” kurallarına uymayı anlamaktadır. Fakat bugün ilçemizdeki okulların büyük bölümünde yardımcı destek personeli bulunmamaktadır. Okullara gerekli ödeneğin gönderilmemesi nedeniyle eğitimin bütün yükü öğrenci velilerinin ve öğretmenlerin üzerine yıkılmaya başlanmıştır" dedi.

“OKULLARDA TEMİZLİK VE HİJYEN SORUNU OLACAK”

Depreme dayanıksız okulların yıkım süreci ile bazı okulların güçlendirme çalışmaları sebebiyle ilçedeki okulların eğitim öğretime sorunlu başlayacağını ifade eden Kahraman; “Bugün itibariyle Didim’deki okulların durumu içler acısı. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Valiler İlkokulu, Selçuk Özsoy Ortaokulu ve Akyeniköy Ortaokulu güçlendirme çalışmaları nedeniyle açılamayacak. 3 okulun ise yıkılarak Aydın Valiliği Yatırım ve Koordinasyon İzleme Başkanlığı (YİKOB) tarafından yeniden yapılacağı öğrenildi. Bu kapsamda Arif Nihat Asya İlk ve Ortaokulu, Yalıköy Ortaokulu ve Denizköy İlk ve Ortaokulu yıkılacak. Söz konusu okulların öğrencileri ilçe içerisindeki diğer okullarda eğitim-öğretime başlayacaklar. Bu okullarda ikili eğitime geçilecek ve derslerin 07.30’da başlayıp, 19.00’da bitmesi planlanıyor. Pandemi sürecinde Covid tedbirleri kapsamında seyreltilmiş sınıflardan bahsedilirken birleştirilmiş okullara mahkum ediliyoruz. İlçenin en büyük okullarından Selçuk Özsoy Ortaokulu ortalama 950 öğrenciye sahipken, aynı denklikte olan yine yaklaşık 900 öğrenciye sahip Efeler Ortaokulu’na taşınacaktır. Bu sadece bir okulun durum tespiti. Yani bir okul binasında yaklaşık olarak 2000’leri bulabilecek olan öğrenci eğitim görecektir. Öğretmenler, idareciler ve yardımcı personeller hariç. Hafta içi dersler için kullanılacak okul binaları hafta sonları da destekleme ve Yetiştirme Kursları için kullanılacaktır. Yani okulların hijyen ve temizliğinin nasıl yapılacağı da merak konusudur. İlçedeki okulların büyük çoğunluğunda temizlik görevlisi ya da hizmetli personel bulunmamakta; ya okul idaresi aile birliğiyle koordineli hareket ederek dışarıdan temizlik işleri için bir yardımcı hizmetli bulmakta ya da okullar kaderine terk edilmektedir."

"1,5 YILDIR OKULLARIN BAKIMI KİMSENİN AKLINA GELMEDİ Mİ?"

Kahraman açıklamasının devamında şunları söyledi; "Bu okullar pandemi nedeniyle evlerimizden çalıştığımız günlerde kullanılmazken neden tadilat-tamirat, bakım işleri düşünülmedi de bugüne bırakıldı ? Bugün eğitim-öğretime başlarken yıkım ve güçlendirme kararları gelmektedir. Selçuk Özsoy ve Ak Yeniköy Okulları ise 1 yılı aşkın bir süredir güçlendirme çalışmasında olmasına rağmen, halen teslim alınamamaktadır. Bizim önerimiz en azından birleştirilmiş okullarda ders süresi 30 dk ya düşürülerek ders saatinin de 7’den 6’ya indirgenmesidir Aksi takdirde yarın mevsim değişimiyle de çıkış saatimiz 7’yi bulan okullardaki öğrencilerin evlere ulaşımı ve okullardaki temizlik-hijyen kurallarının hiçe sayılmasından kaynaklanan her türlü sorunun sorumlusu bu konuda yetki sahibi olan Milli Eğitim Müdürlüğüdür. Ayrıca birleştirilmiş okullar göz önüne alındığında virüsle ilgili yaşanabilecek olumsuzluklar da MEB’i bağlamaktadır. Tüm eğitim bileşenlerini, tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için gerekli duyarlılığı sağlamaya ve tedbirlerin tamamlanması için hak aramaya çağırıyoruz."